16 Ιουνίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

O Ζελένσκι ζήτησε από τον Μπάιντεν να μην επιβάλλει κυρώσεις στον Αμπράμοβιτς

Ο πρόεδρος της Ουκρανίας, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ώστε να βοηθήσει τις ειρηνευτικές συνομιλίες με τη Ρωσία, αναφέρει δημοσίευμα της Wall Street Journal.

Η κυβέρνηση της Βρετανίας και η Ε.Ε. επέβαλαν σοβαρές κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς, ο οποίος έχει βγάλει στο «σφυρί» την Τσέλσι. Μία διαδικασία, ωστόσο, αρκετά σύνθετη, εξαιτίας αυτών των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί. Ο Αμπράμοβιτς ήταν μεταξύ των επτά Ρώσων δισεκατομμυριούχων που προστέθηκαν σε βρετανικό κατάλογο κυρώσεων για να προσπαθήσουν να απομονώσουν τον πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν λόγω της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία. Οι διπλωμάτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης έχουν αγκαλιάσει μια παρόμοια κίνηση. 

Παρά τις τιμωρίες που έχει δεχθεί ο Ρώσος ολιγάρχης, ο Ουκρανός πρόεδρος, Βολοντίμιρ Ζελένσκι, φέρεται να τηρεί διαφορετική στάση. Συγκεκριμένα, δημοσίευμα της Wall Street Journal, αναφέρει πως ζήτησε από τον πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάιντεν, να μην επιβάλλει ακόμα κυρώσεις στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς σε τηλεφωνική επικοινωνία που είχαν.

Ο λόγος είναι ότι ο Ρώσος ολιγάρχης μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο σε ειρηνευτικές συζητήσεις με τη Ρωσία. Ο Λευκός Οίκος δεν έχει επιβεβαιώσει, αλλά ούτε έχει διαψεύσει το δημοσίευμα.

«Δεν πρόκειται να δημοσιοποιήσουμε ιδιωτικές συνομιλίες μεταξύ του προέδρου Μπάιντεν και του προέδρου Ζελένσκι», δήλωσε η Έμιλι Χορν, εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας του Λευκού Οίκου, ενώ από την άλλη πλευρά, εκπρόσωπος του Ρώσου ολιγάρχη ανέφερε πως «προκειμένου οι διαπραγματεύσεις να αποφέρουν καρπούς δεν είναι χρήσιμο να σχολιάσουμε τη διαδικασία ούτε και την ανάμειξη του κ. Αμπράμοβιτς. Όπως αναφέρθηκε προηγουμένως, βάσει αιτημάτων, συμπεριλαμβανομένων των εβραϊκών οργανώσεων στην Ουκρανία, κάνει ό,τι μπορεί για να στηρίξει τις προσπάθειες που στοχεύουν στην αποκατάσταση της ειρήνης το συντομότερο δυνατό», επεσήμανε.

Η απόφαση των ΗΠΑ να καθυστερήσει την επιβολή κυρώσεων στον Ρόμαν Αμπράμοβιτς αποτελεί μία απροσδόκητη τροπή στη στρατηγική της Δύσης να επιβάλλει κυρώσεις σε Ρώσους ολιγάρχες που διατηρούν διασυνδέσεις με το Κρεμλίνο, σε μία προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στον Πούτιν. Ο Ρόμαν Αμπράμοβιτς είναι ο μόνος που λέει δημόσια ότι προσπαθεί να πιέσει τη Μόσχα να δώσει μια ειρηνική λύση στην κρίση Ρωσίας – Ουκρανίας, αν και αρκετοί Ρώσοι επιχειρηματίες έχουν εκφράσει την αντίθεσή τους στη ρωσική εισβολή.

About Author

Μοιραστείτε το: