25 Μαΐου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

G7 σε Πούτιν: «Δεν πληρώνουμε σε ρούβλια για φυσικό αέριο» – Μόσχα: «Ή πληρώνετε ή σας το κόβουμε»

Oι χώρες του G7 και της ΕΕ αρνούνται να πληρώσουν σε ρούβλια το φυσικό αέριο που εισάγουν από την Ρωσία που σημαίνει ότι η Μόσχα θα διακόψει άμεσα την παροχή αερίου στις ευρωπαϊκές χώρες ανάμεσά τους και η Ελλάδα!

Την περασμένη εβδομάδα ο Πούτιν έδωσε εντολή στην Gazprom να δέχεται πληρωμές μόνο σε ρούβλι από τις «μη φιλικές χώρες» (ένα status στο οποίο τοποθέτησε και την Ελλάδα ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης με την υποστήριξη των αντι-ρωσικών κυρώσεων).

Ο Γερμανός υπουργός Ενέργειας, Ρόμπερτ Χάμπεκ, έπειτα από συνομιλίες με ομολόγους του της G-7, σήμερα Δευτέρα, δήλωσε ότι αν γινόταν δεκτό το ρωσικό αίτημα θα αποτελούσε ξεκαθαρη παραβίαση των κυρώσεων που έχουν επιβληθεί στην Ρωσία.

«Όλοι οι υπουργοί της G7 συμφώνησαν ότι πρόκειται για μονομερή και ξεκάθαρη παραβίαση των υφιστάμενων συμβάσεων», δήλωσε ο Χάμπεκ, μετά την τηλεδιάσκεψη των υπουργών Ενέργειας της G7.

Οι υπουργοί «υπογράμμισαν για άλλη μια φορά ότι οι συμβάσεις που έχουν συναφθεί είναι έγκυρες και οι εταιρείες οφείλουν και πρέπει να τις σεβαστούν. Η πληρωμή σε ρούβλια είναι απαράδεκτη και καλούμε τις ενδιαφερόμενες εταιρείες να μη συμμορφωθούν με το αίτημα του Πούτιν» είπε.

«Η προσπάθεια του Ρώσου προέδρου. να μας διχάσει είναι προφανής, αλλά -όπως μπορείτε να δείτε από τη μεγάλη αποφασιστικότητα που επιδεικνύουμε- δεν θα διχαστούμε» κατέληξε ο κ. Χάμπεκ.

Ωστόσο, η άρνηση της G7 δεν έμεινε αναπάντητη από την Μόσχα. Ρώσος πολιτικός, τον οποίο επικαλείται το ρωσικό πρακτορείο Ria, δήλωσε ότι κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σίγουρα σε διακοπή των προμηθειών. Στην ΕΕ μπορεί να έχουν την ψευδαίσθηση ότι ο χειμώνας έχει τελειώσει και ότι δεν θα παγώσουν οι πολίτες της από την έλλειψη φυσικού αερίου, αλλά ξεχνούν ίσως ότι ακόμα οι βιομηχανίες τους λειτουργούν με φυσικό αέριο.

About Author

Μοιραστείτε το: