19 Απριλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

7 Απριλίου Παγκόσμια Ημέρα Υγείας 2022

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας  έχει ορίσει την 7η Απριλίου κάθε έτους ως Παγκόσμια Ημέρα Υγείας θέλοντας να εστιάσει στα επικρατέστερα ζητήματα υγείας που απαιτούν την άμεση προσοχή μας.

Το θέμα  της Παγκόσμιας Ημέρας Υγείας για το 2022 είναι « Ο πλανήτης μας, η υγεία μας» Το φετινό μήνυμα έχει ως στόχο να κατευθύνει την παγκόσμια προσοχή προς τη ευημερία του πλανήτη και των ανθρώπων που ζουν σε αυτόν. 

Η υγεία και η ευημερία του ανθρώπου  είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με τη κατάσταση του περιβάλλοντος. Τα φυσικά περιβάλλοντα καλής ποιότητας, όπως ο καθαρός αέρας και τα καθαρά ύδατα, η γόνιμη γη για την παραγωγή τροφίμων, καθώς και η ενέργεια και οι εισροές πρώτων υλών για την παραγωγή,  καλύπτουν βασικές ανάγκες του ανθρώπου. 

Παράλληλα, το περιβάλλον αποτελεί σημαντική οδό μέσω της οποίας ο άνθρωπος εκτίθεται σε ατμοσφαιρική ρύπανση, θόρυβο και επικίνδυνες χημικές ουσίες.   

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός  Υγείας στην έκθεσή του εκτιμά ότι οι περιβαλλοντικοί παράγοντες καταπόνησης ευθύνονται για το 12-18 % του συνολικού αριθμού των θανάτων στις 53 χώρες της ευρωπαϊκής περιφέρειας του ΠΟΥ. Εκτιμάται  ότι περισσότεροι από 13 εκατομμύρια θάνατοι παγκοσμίως θα μπορούσαν να προλαμβάνονται σε ετήσια βάση αν φροντίζαμε για την εξυγίανση και τη διατήρηση ενός πιο υγιούς περιβάλλοντος. Οι καλά δοκιμασμένες και πιστοποιημένες  περιβαλλοντικές παρεμβάσεις για την υγεία θα μπορούσαν να οδηγήσουν έως και σε 20% μείωση των συνολικού αριθμού των θανάτων στην Ευρώπη, πράγμα που μεταφράζεται σε 1,8 εκατομμύρια ζωές το χρόνο. 

Η ατμοσφαιρική ρύπανση αποτελεί τον μεγαλύτερο περιβαλλοντικό κίνδυνο για την υγεία στην Ευρώπη και συνδέεται με τα καρδιακά νοσήματα, τα εγκεφαλικά επεισόδια, τις πνευμονοπάθειες και τον καρκίνο των πνευμόνων. Η έκθεση σε επικίνδυνες χημικές ουσίες αποτελεί επίσης βασική ανησυχία. Οι άνθρωποι ενδέχεται να εκτίθενται σε ευρύ φάσμα χημικών ουσιών στην καθημερινή τους ζωή, μέσω της ρύπανσης του ατμοσφαιρικού αέρα και των υδάτων, καθώς επίσης μέσω των καταναλωτικών προϊόντων και της διατροφής.

Η 7Η Υγειονομική Περιφέρεια Κρήτης αναγνωρίζοντας την άρρηκτη σύνδεση μεταξύ της κατάστασης του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής έχει αναπτύξει πρόγραμμα αγωγής υγείας με στόχο την ανάπτυξη της βάσης γνώσεων σχετικά με τη διασύνδεση μεταξύ περιβάλλοντος, υγείας και ευημερίας. 

Παράλληλα, με τη συνεργασία των διοικήσεων των νοσοκομείων και των τεχνικών υπηρεσιών έχει υποβάλει προτάσεις   στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομές Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη»  (ΥΜΕΠΕΡΑΑ) για την ενεργειακή αναβάθμιση του Πανεπιστημιακού Γενικού Νοσοκομείου Ηρακλείου, συνολικού προϋπολογισμού 3.952.844,57 €, του Γενικού Νοσοκομείου Χανίων «Ο Άγιος Γεώργιος» συνολικού προϋπολογισμού 5.446.200,00 €, του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συνολικού προϋπολογισμού 5.387.800,00 € και του Γ.Ν. Λασιθίου- ΓΝ-ΚΥ Νεάπολης «Διαλυνάκειο» συνολικού προϋπολογισμού 4.450.000,00 €.   

 Επίσης,  σε συνεργασία με τη Περιφέρεια Κρήτης υποβλήθηκε πρόταση στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα ELENA για την Ανακαίνιση Ενεργειακής Απόδοσης σε 16 Κέντρα Υγείας της 7 ης ΥΠΕ Κρήτης και την εγκατάσταση ηλιακών Φωτοβολταϊκών συστημάτων τα οποία θα χρησιμοποιηθούν για ιδιοκατανάλωση των Κτιρίων.  

Είναι στο χέρι μας να δημιουργήσουμε ξανά ένα κόσμο όπου ο καθαρός αέρας, το νερό και τα τρόφιμα θα είναι διαθέσιμα σε  όλους, όπου οι οικονομίες θα επικεντρώνονται στην υγεία και την ευημερία, και οι άνθρωποι θα έχουν τον έλεγχο της υγείας τους και της υγείας του πλανήτη 

About Author

Μοιραστείτε το: