16 Ιουνίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Φυσικό αέριο σε ρούβλια: Πως θα γίνει και τι σημαίνει για τους ξένους αγοραστές

Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν υπέγραψε διάταγμα για μια ειδική διαδικασία για τους αγοραστές από χώρες που επέβαλαν κυρώσεις στη Ρωσία, τις «μη φιλικές» όπως χαρακτηρίστηκαν, να πληρώνουν το φυσικό αέριο σε ρούβλια, καθιστώντας το μέτρο επίσημο.

Τι σημαίνει αυτό όμως σύμφωνα με το RT Business;

Ποιες χώρες επηρεάζονται;

Οι «μη φιλικές χώρες» στις οποίες αναφέρθηκε ο Πούτιν είναι εκείνες που επέβαλαν κυρώσεις με σκοπό να βλάψουν τη ρωσική οικονομία και πάγωσαν τα συναλλαγματικά αποθέματα της χώρας. Περιλαμβάνονται οι ΗΠΑ, το Ηνωμένο Βασίλειο, ο Καναδάς, η Αυστραλία, η Ιαπωνία, η Ταϊβάν, η Νότια Κορέα, η Ελβετία, τα περισσότερα από τα 27 έθνη της Ευρωπαϊκής Ένωσης και ορισμένες μικρότερες χώρες.

Πρέπει να αγοράζουν ρούβλια οι ξένες εταιρείες;

Όχι απαραίτητα. Το διάταγμα προσφέρει τη δυνατότητα ανοίγματος λογαριασμού σε εξουσιοδοτημένη ρωσική τράπεζα, όπως η Gazprombank, η οποία είναι ήδη ένα από τα κύρια χρηματοπιστωτικά ιδρύματα μέσω των οποίων γίνονται οι πληρωμές για το ρωσικό αέριο. Στη συνέχεια, ο αγοραστής θα μεταφέρει την πληρωμή του φυσικού αερίου σε αυτόν τον λογαριασμό (σύμφωνα με τους συμβατικούς όρους και στο νόμισμα της επιλογής του), το οποίο η τράπεζα θα πουλήσει στη συνέχεια στο ανταλλακτήριο για ρούβλια, θα πιστώσει στον λογαριασμό σε ρούβλι του αγοραστή και θα μεταφέρει τα κεφάλαια στον πάροχο αερίου.

Οι πληρωμές σε ρούβλια παραβιάζουν τις τρέχουσες συμβάσεις;

Το διάταγμα δεν συνεπάγεται μόνιμη αλλαγή στο νόμισμα πληρωμής, αλλά εισάγει μόνο μια νέα διαδικασία διακανονισμού, ώστε η πληρωμή να φτάσει στον Ρώσο προμηθευτή. Με αυτόν τον τρόπο δεν παραβιάζει τις υπάρχουσες συμβάσεις, καθώς οι αγοραστές θα συνεχίσουν να πραγματοποιούν πληρωμές στο νόμισμα της επιλογής τους.

Η αλλαγή αυτή παραβιάζει τις δυτικές κυρώσεις;

Όχι. Οι εξαγωγές ρωσικού φυσικού αερίου δεν υπόκεινται σε κυρώσεις, ούτε το ρούβλι, ούτε ορισμένες ρωσικές τράπεζες, συμπεριλαμβανομένης της Gazprombank (με εξαίρεση το Ηνωμένο Βασίλειο το οποίο έχει επιβάλει κυρώσεις στην τράπεζα). Η Gazprom δεν παραβιάζει τους βασικούς όρους των υφιστάμενων συμβάσεων της με τη νεοσύστατη διαδικασία, αλλά ταυτόχρονα συμμορφώνεται με την απόφαση του Πούτιν για τη μεταφορά των πληρωμών για το φυσικό αέριο σε ρούβλια.

Τι θα συμβεί εάν οι χώρες αρνηθούν να αλλάξουν τρόπους πληρωμής;

Τα συμβόλαιά τους για το φυσικό αέριο μπορούν να ακυρωθούν, σύμφωνα με τον Ρώσο πρόεδρο. «Εάν οι μη φιλικές χώρες δεν πληρώσουν σε ρούβλια από την 1η Απριλίου, θα το θεωρήσουμε ως αθέτηση των συμβάσεων φυσικού αερίου, οπότε τα υπάρχοντα συμβόλαια θα καταργηθούν», ανακοίνωσε σήμερα.

newsbreak.gr

About Author

Μοιραστείτε το: