20 Ιουνίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Υπέρ της Ουκρανίας, των ΗΠΑ και του άμεσου διαλόγου με την Τουρκία ο Βενιζέλος

Με τη φράση «ή τώρα ή ποτέ» ζήτησε να αρχίσει ουσιαστικός διάλογος με την Τουρκία, όχι για το Αιγαίο, αλλά για τη Μεσόγειο. Ο Ευ. Βενιζέλος υποστήριξε ότι τώρα είναι η στιγμή να γίνει ο διάλογος με την Τουρκία, λόγω των γεωστρατηγικών και γεοπολιτικών αλλάγων που προκύπτουν από τον πόλεμο στην Ουκρανία .

Απαντώντας σε ερώτηση του δημοσιογράφου Αθανάσιου Έλις αν η ελληνική πολιτική σκηνή και η κοινωνία είναι έτοιμες, απάντησε ότι ποτέ δεν θα είμαστε έτοιμοι για τον διάλογο αυτό, αλλά πρέπει να γίνει σοβαρή συζήτηση με την Τουρκία, εκτιμώντας ότι σε αντίθετη περίπτωση, η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων στο Αιγαίο και τη Μεσόγειο δεν θα γίνει ποτέ.

«Η Ευρώπη συχνά βρίσκεται σε λήθαργο»

Ο Ευάγγελος Βενιζέλος άσκησε δριμεία κριτική στην Ευρώπη για τη στάση της έναντι της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία, λέγοντας ότι η Ευρώπη συχνά βρίσκεται σε λήθαργο και κάνοντας λόγο για «ενδοτική» Δύση έναντι της Ρωσίας, αλλά και για παράδοση της ενεργειακής πολιτικής της Ευρώπης στη Ρωσία, μιλώντας για επίδειξη ερασιτεχνισμού και ενδοτισμού.

Για τον πόλεμο στην Ουκρανία ο πρώην υπουργός εκτίμησε ότι ο πόλεμος δεν θα τελειώσει εύκολα καθώς υπάρχουν πολλές ασυμμετρίες (proxy war Ρωσίας-Δύσης, ο ρόλος της Κίνας, η απόσταση των ΗΠΑ από το θέατρο των μαχών, αλλά και η εξάρτηση της ασφάλειας της Ευρώπης από τις ΗΠΑ). Εκτίμησε, δε, ότι ο πρόεδρος Πούτιν επιτέθηκε στην Ουκρανία τώρα, καθώς διείδε ένα παράθυρο ευκαιρίας, ωστόσο είπε ότι δεν εκτίμησε σωστά την αντίδραση των ΗΠΑ και της ΕΕ.

Αιχμηρός εμφανίστηκε και για τις δημοσκοπήσεις που δείχνουν υψηλά ποσοστά «φιλορωσισμού» στην Ελλάδα, μιλώντας για βαθύτατο φιλορωσικό αταβισμό και για φιλοπουτινική διάθεση. Στο πλαίσιο αυτό, υπογράμμισε ότι η Ελλάδα πρέπει να τοποθετηθεί σαφώς σε αυτό που κατέκτησε, δηλαδή, τη θέση της στη Δύση, και χαρακτήρισε τον πόλεμο στην Ουκρανία ως πόλεμο αξιών και για τη φιλελεύθερη δημοκρατία.

About Author

Μοιραστείτε το: