16 Ιουλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Στα ύψη τα ενοίκια στη χώρα

Σοκαριστικα είναι τα όσα αποτυπώνονται στα δημοσιευμένα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σχετικά με την ανεξέλεγκτη άνοδο των τιμών ενοικίων των διαμερισμάτων στη χώρα, οι οποίες σημείωσαν περαιτέρω άνοδο το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σε σχέση με την ίδια χρονική περίοδο του προηγούμενου έτους.

Η ανοδική πορεία των τιμών των διαμερισμάτων παρατηρείται τόσο σε νεόδμητα όσα και σε παλιά διαμερίσματα με συγκεκριμένες αποκλίσεις στις τιμές μεταξύ των δύο κατηγοριών.

Επίσης διαφορές διαπιστώνονται στις τιμές διαμερισμάτων και στις αυξητικές τους τάσεις ανάμεσα σε διαμερίσματα μεγάλων αστικών κέντρων με τις υπόλοιπες περιοχές της χώρας.

Συγκεκριμένα σύμφωνα με τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος σημειώθηκε άνοδος μέσου όρου 9,1% το τελευταίο τρίμηνο του 2021 ενώ συνολικά για το 2021 υπήρξε μέσος ετήσιος ρυθμός αύξησης κατά τουλάχιστον 7,1%. Φυσικά οι αυξήσεις αυτές έρχονται να προστεθούν στα ήδη αυξημένα ενοίκια των τελευταίων ετών.

Ωστόσο πρέπει να σημειωθεί ότι υπάρχει απόκλιση για τα νέα διαμερίσματα και τα παλαιά τα οποία χαρακτηρίζονται έτσι ή ως μη νεόδμητα μετά την πάροδο 5 ετών.

Για τα νεόδμητα διαμερίσματα η αύξηση που σημειώθηκε ήταν της τάξεως του 9,8% συγκριτικά με το 2020 ενώ για τα υπόλοιπα άνω των 5 ετών, ή αλλιώς των λεγόμενων παλαιών, σημειώθηκε αύξηση τιμών 8,6% σε σύγκριση με την ίδια περίοδο του 2020.

Διακυμάνσεις σημειώνονται όπως είναι αναμενόμενο από πόλη σε πόλη καθώς η δυναμική της αγοράς ακινήτων διαφοροποιείται ανάλογα με τα χαρακτηριστικά και το μέγεθος κάθε περιοχής και αστικού κέντρου.

Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος η πρωτεύουσα σημείωσε την μεγαλύτερη αύξηση τιμών διαμερισμάτων για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 η οποία ήταν 10,5% σε σχέση με την ίδια περίοδο του 2020.

Ακολουθεί το δεύτερο μεγαλύτερο αστικό κέντρο της χώρας, η πόλη της Θεσσαλονίκης στην οποία σημειώθηκε αύξηση της τάξεως του 8,3%.

Οι υπόλοιπες μικρότερες πόλεις και περιοχές της χώρας σημείωσαν για την ίδια περίοδο περίπου 7,1% αύξηση.

Σε ότι αφορά το σύνολο του έτους 2021 η αύξηση για την πόλη των Αθηνών στις τιμές των διαμερισμάτων ήταν 9,1% συγκριτικά με το έτος 2020.

Η πόλη της Θεσσαλονίκης είχε αύξηση της τάξεως του 6,9% ενώ οι υπόλοιπες περιοχές χωρίς μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονται στο 4,6%.

Συνολικά οι αστικές περιοχές της χώρας το τελευταίο τρίμηνο του 2021 σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 9,7% σε σχέση με την ίδια πάντα περίοδο του 2020.

Για το 2021 η ετήσια μέση αύξηση στις τιμές των διαμερισμάτων πανελληνίως βρισκόταν στο 7,5%.

Στον δείκτη τιμών διαμερισμάτων, με βάση το 100, το 2007, το τέταρτο τρίμηνο του 2021 οι τιμές ήταν στο 73,1% συνολικά.

Οι διαφοροποιήσεις τιμών που παρατηρούνται σε ότι αφορά τις κατηγορίες παλαιότητας είναι ότι τα νέα διαμερίσματα βρίσκονταν στο 75,7% για την ίδια περίοδο του τέταρτου τριμήνου του 2021 ενώ στα παλαιά, δηλαδή άνω των 5 ετών, ήταν στο 71,5%.

Με βάση τον ίδιο δείκτη τιμών οι διαφοροποιήσεις που υφίστανται από περιοχή σε περιοχή έχουν την Αθήνα στο 76,2% για το τελευταίο τρίμηνο του 2021 και την πόλη της Θεσσαλονίκης στο 67,4% για την ίδια περίοδο.

Οι άλλες μεγάλες πόλεις με βάση τον ίδιο δείκτη ήταν στο 69,1% για ίδια περίοδο ενώ οι υπόλοιπες περιοχές χωρίς μεγάλα αστικά κέντρα βρίσκονταν στο 73,1%.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι με βάση των δείκτη τιμών με βάση το 100, το 1997, οι αστικές περιοχές στο σύνολό τους σημείωσαν αύξηση της τάξεως του 186,9%.

About Author

Μοιραστείτε το: