16 Ιουνίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Σκυλακάκης: «Εφόσον υπάρξει μείωση του ΦΠΑ, θα είναι για 2-3 προϊόντα»

Τη μείωση του ΦΠΑ σε βασικά είδη διατροφής εξετάζει η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών, Θεόδωρο Σκυλακάκη, ο οποίος όμως διευκρίνισε ότι εφόσον υλοποιηθεί το μέτρο θα είναι εξαιρετικά περιορισμένο σε ό,τι αφορά στα προϊόντα. «Θα αφορά το πολύ σε 2-3 προϊόντα, γιατί κάθε ένα από αυτά έχει μεγάλο δημοσιονομικό κόστος», είπε χαρακτηριστικά.

Μιλώντας στην τηλεόραση του Mega, ο κ. Σκυλακάκης εξήγησε γιατί θεωρείται δύσκολο έργο η μείωση του ΦΠΑ σε βασικά καταναλωτικά προϊόντα, αναφέροντας ότι:

Δεν μπορεί να διασφαλιστεί ότι θα μεταφερθεί αυτή η μείωση στον καταναλωτή και τα νοικοκυριά. Ένα μέρος της μπορεί να χαθεί στην εφοδιαστική αλυσίδα.

Με πολλά χρήματα παρεμβαίνεις λίγο στα αδύναμα νοικοκυριά.

Από την άλλη, σύμφωνα με τον κ. Σκυλακάκη, στο ηλεκτρικό η παρέμβαση είναι βέβαιο ότι θα φτάσει στα νοικοκυριά. «Πρέπει να βρούμε τη χρυσή τομή γιατί τα χρήματα που απαιτούνται για το ρεύμα είναι πάρα πολλά», σημείωσε.

Αναφερόμενος στο θέμα της ενεργειακής κρίσης, και πώς σχεδιάζει η κυβέρνηση να το αντιμετωπίσει επανέλαβε τη δέσμευση του πρωθυπουργού για εκπόνηση εθνικού σχεδίου στήριξης για τις τιμές του ηλεκτρικού ρεύματος, στην περίπτωση που δεν υπάρξει ευρωπαϊκή λύση.

«Σχεδιάζεται εντός της κυβέρνησης εναλλακτική. Το καλύτερο θα ήταν να παρέμβει η Ευρώπη για την ενεργειακή κρίση. Το πρόβλημα είναι κυρίως στις τιμές του φυσικού αερίου. Αυτό προκαλεί την έκρηξη στις τιμές του ηλεκτρικού. Υπάρχουν τεράστια κέρδη σε αυτή την αγορά. Αν δεν παρέμβει η Ευρώπη, εμείς θα έρθουμε να παρέμβουμε στο να μειώσουμε σοβαρά τις επιπτώσεις των παράλογων τιμών για τα ελληνικά νοικοκυριά. Τα χρήματα με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θα βρεθούν, αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή. Η παρέμβαση που θα κάνουμε σε αυτή την περίπτωση μπορεί να οδηγήσει σε αποκλιμάκωση γενικότερα του πληθωρισμού», δήλωσε ο κ. Σκυλακάκης.

Παράλληλα, απαντώντας σε ερώτηση για το πότε θα ανοίξει η πλατφόρμα για την επιδότηση στα καύσιμα, ο κ. Σκυλακάκης είπε ότι αναμένεται μέσα στις επόμενες ημέρς. «Περιμένουμε τις επόμενες 3-4 ημέρες να ανοίξει η πλατφόρμα για το επίδομα καυσίμων, γίνεται αγώνας δρόμου για να γίνει αυτό πριν το Πάσχα», είπε.

About Author

Μοιραστείτε το: