Πολιτική: Άνοιγμα Τσίπρα στο ΚΙΝΑΛ για κυβέρνηση συνεργασίας
Άνοιγμα συνεργασίας με φόντο τη συγκυβέρνηση στις επόμενες εκλογές -που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική-προς το Κίνημα Αλλαγής καθώς και τις λοιπές προοδευτικές δυνάμεις έκανε ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας.
Επιδιώκοντας να δημιουργήσει νέα δεδομένα στο πολιτικό σκηνικό, να μεταβάλλει τις ισορροπίες και προφανώς να προκαλέσει ένα ισχυρό πρόβλημα στην κυβέρνηση, ο επικεφαλής της αξιωματικής αντιπολίτευσης κάλεσε το ΚΙΝΑΛ αλλά και τις άλλες προοδευτικές δυνάμεις, να ξεκινήσουν τις πολιτικές συγκλίσεις το αμέσως επόμενο διάστημα και όχι μετά τη διεξαγωγή των εκλογών.
Παράλληλα, μιλώντας κατά τη διάρκεια του 7ου Οικονομικού Φόρουμ των Δελφών, το οποίο καλύπτει το Sin, ο Αλέξης Τσίπρας εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση, κατηγορώντας για έλλειψη στρατηγικής απέναντι στην ενεργειακή ακρίβεια, ενώ αναφέρθηκε στο ατυχές περιστατικό στη Βουλή με την ομιλία του ομογενούς μέλους του ουκρανικού Αζόφ, χαρακτηρίζοντάς το φιάσκο για την κυβέρνηση.
Συνεργασία με φόντο τη συγκυβέρνηση
Στο κάλεσμά για συνεργασία, επί μιας προγραμματικής βάσης ενόψει των επόμενων εκλογών που θα διεξαχθούν με απλή αναλογική, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε: «Οι αυτοδύναμες μονοκομματικές κυβερνήσεις έφεραν δεινά στον τόπο. Απευθυνόμαστε σε όλες τις προοδευτικές δυνάμεις , να υπάρξει διάλογος στη βάση των αναγκαίων τομών και μεταρρυθμίσεων, σε μια προγραμματική βάση και μπορεί η κάλπη της απλής αναλογικής να δώσει κυβέρνηση.
Πρέπει τα κόμματα αυτά να πάρουν μια θέση, να ανοίξουν τα χαρτιά τους. Πριν τις κάλπες. Να ξέρει ο ελληνικός λαός τι ψηφίζει όχι να βγαίνουν άσσοι από τα μανίκια μετά τις εκλογές».
Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο ένα τρίτο πρόσωπο να αναλάβει την πρωθυπουργία της χώρας, σε μια πιθανή κυβέρνηση συνασπισμού, ο κ.Τσίπρας εμφανίστηκε επιφυλακτικός. «Δεν πιστεύω σε κυβερνήσεις με επικεφαλής που δεν είναι εκλεγμένοι. Τους πρωθυπουργός τους εκλέγει ο λαός», τόνισε χαρακτηριστικά.
Πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια κι η μείωση των υπέρογκων λογαριασμών
Για έλλειμμα ενεργειακής στρατηγικής, βίαιη λιγνιτοποίηση και ιδιωτικοποίηση της ΔΕΗ, κατηγόρησε ο Αλέξης Τσίπρας την κυβέρνηση από την παρέμβαση του στο Φόρουμ των Δελφών, ασκώντας της κριτική για τον τρόπο αντιμετώπισης της ακρίβειας.
Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είπε πως «η μεγάλη εικόνα είναι ότι δεν βρισκόμαστε σε εποχή κανονικότητας και πρέπει να αποφασίσουμε πώς ακριβώς θέλουμε η ΔΕΗ να λειτουργεί. Με γνώμονα τη δημόσια και κοινή ωφέλεια ή την αύξηση των κερδών και των μερισμάτων των ιδιωτών που έχουν μπει;». «Σε μια στιγμή κρίσης πρώτιστο μέλημα μας πρέπει να είναι η κοινή ωφέλεια κι η μείωση των υπέρογκων λογαριασμών που παίρνει ο καταναλωτής», σημείωσε.
Ο κ. Τσίπρας ρωτήθηκε τι λογαριασμούς ρεύματος λαμβάνει ο ίδιος. «Αυξήθηκε και σε εμένα ο λογαριασμός της ΔΕΗ απλά εγώ ανήκω σε αυτούς τους πολίτες που έχουν τη δυνατότητα αυτή η αύξηση να με θυμώνει και να με προβληματίζει, αλλά να μη με βγάζει εκτός οικογενειακού προϋπολογισμού μου». «Πληρώναμε γύρω στα 200 ευρώ και είναι πάνω από 400», είπε, προσθέτοντας ότι «αυτά τα 200 ευρώ αύξησης εγώ μπορώ να τα βγάλω πέρα, μια οικογένεια όμως που έχει 1.500 ευρώ ή 2.000 εισόδημα και έχει ανελαστικές υποχρεώσεις δεν μπορεί να τα βγάλει πέρα».
Τόνισε πως «όταν αυτό συνδυάζεται και από πολύ μεγάλες αυξήσεις και στα είδη βασικής κατανάλωσης διατροφής, στα καύσιμα, βρισκόμαστε σε μια εξίσωση δισεπίλυτη όσο παραμένει σταθερό το εισόδημα και συρρικνώνεται και ανεβαίνουν οι υποχρεώσεις των νοικοκυριών» και πως «αν αυτό συνεχιστεί για πάρα πολύ ανησυχούμε ότι θα δημιουργήσει συνθήκες κοινωνικής κρίσης».
Δεν πιάνεται τώρα ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας
Ο Αλέξης Τσίπρας έκανε εκτενή αναφορά και στο μείζον θέμα της οικονομίας, εκφράζοντας την άποψη ότι η χώρα δεν μπορεί να πιάσει, τη δεδομένη στιγμή, τον διακαή στόχο της επενδυτικής βαθμίδας. Αυτή την ώρα ο στόχος της επενδυτικής βαθμίδας είναι ευκταίος αλλά όχι εφικτός όσο βρισκόμαστε σε μη κανονικότητα
Οι πληθωριστικές πιέσεις θα ενταθούν όσο διαρκεί ο πόλεμος. Υπάρχει ο κίνδυνος αύξησης πληθωρισμού και μείωσης αναπτυξιακών ρυθμών σε χαμηλά αλλά και μεσαία στρώματα. Ο μεγάλος κίνδυνος για τις χώρες που έχουμε υψηλό δημόσιο και ιδιωτικό χρέος είναι να αυξήσουν δαπάνες χωρίς αύξηση του χρέους
Αυτό που χρειάζεται είναι παράταση ρήτρας διαφυγής και ευρωομόλογο. Αν δεν υπάρξουν αυτά θα έχουμε δευτερογενείς κρίσεις φοβάμαι. και χρέους και κοινωνικής αστάθειας και έκρηξης.
Ατόπημα στη Βουλή
Για το περιστατικό στη Βουλή, όπου μετά την ομιλία Ζελένσκι ακολούθησε βίντεο με ομογενή μέλος του Αζόφ, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ ήταν και πάλι καυστικός προς την κυβέρνηση. «Το ατόπημα της ομιλίας των στρατιωτών του Αζόφ , δημιουργεί πρόβλημα κα;ι στην ίδια την Ουκρανία γιατί δικαιώνει – όχι δικαιολογημένα κατά την άποψή μου- τη ρωσική προπαγάνδα.
Δεν το περίμενα αλλά το ήθελα να κάνει αναφορά ο Ζελένσκι στην Κύπρο για αυτό και το ζήτησα δημόσια τις προηγούμενες ημέρες».
sofokleousin.gr