22 Απριλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Παράδοση πέντε εκδόσεων της Ε.Κ.Ι.Μ. σε 218 Γυμνάσια και Λύκεια της Κρήτης

Μια συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης, ΕταιρίαςΚρητικών Ιστορικών Μελετών και Διευθύνσεων Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης  

Η Περιφέρεια Κρήτης σε συνεργασία με την Εταιρία Κρητικών Ιστορικών Μελετών (Ε.Κ.Ι.Μ.) και τις Διευθύνσεις Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης όλων των Περιφερειακών Ενοτήτων παραδίδει σε όλα τα Γυμνάσια και Λύκεια του νησιού, βιβλία-εκδόσεις της Ε.Κ.Ι.Μ., που δωρίζονται από την Εταιρία για τον σκοπό αυτό.

Η παρουσίαση των τίτλων των βιβλίων έγινε σήμερα σε μια συμβολική τελετή στο Γενικό Λύκειο Αλικαρνασσού, στην οποία παραβρέθηκαν η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης, Απασχόλησης και Νέας Γενιάς, Έφη Κουτεντάκη, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ., Αλέξης Καλοκαιρινός, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Γιάννης Καραγιαννίδης, η Συντονίστρια Εκπαιδευτικού Έργου Φιλολόγων, Ιωάννα Ραμουτσάκη και η Υπεύθυνη Βιβλιοθήκης του Ιστορικού Μουσείου Ηρακλείου, Ειρήνη Φουκαράκη.

Η Αντιπεριφερειάρχης Παιδείας, Έφη Κουτεντάκη, αφού ευχαρίστησε την Ε.Κ.Ι.Μ. για την προσφορά της στην εκπαιδευτική κοινότητα, καθώς και τη Διεύθυνση και τον Σύλλογο Διδασκόντων του σχολείου για τη φιλοξενία, επεσήμανε τον συμβολισμό της έναρξης παράδοσης των βιβλίων από το Γενικό Λύκειο Αλικαρνασσού, εφόσον το 2022 έχει ανακηρυχθεί «Έτος Μικρασιατικού Ελληνισμού για την Κρήτη» και τόνισε: «Η Περιφέρεια Κρήτης στηρίζει τη μάθηση και εμπλουτίζει την εκπαιδευτική διαδικασία. Παραδίδουμε 5 τίτλους βιβλίων, σε 111 Γυμνάσια και 107 Λύκεια του νησιού μας, που θα αποτελέσουν ένα πολύτιμο εργαλείο στα χέρια εκπαιδευτικών και μαθητών. Όχι μόνο για την ιστορική γνώση που περιέχουν αλλά κυρίως για το ήθος που πλάθουν και την έμπνευση που μεταδίδουν». 

Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος της Ε.Κ.Ι.Μ., Αλέξης Καλοκαιρινός, δήλωσε ευτυχής για τη συνεργασία με την Περιφέρεια Κρήτης, τονίζοντας ότι: «Για μας, στην Ε.Κ.Ι.Μ., η συμβολή στη δημόσια εκπαίδευση, συνιστά μια υψηλή προτεραιότητα, έναν στόχο που υπηρετούμε επί δεκαετίες στο Ιστορικό Μουσείο Κρήτης, μέσα από τα εκπαιδευτικά προγράμματα που παρέχουμε δωρεάν σε όλους τους μαθητές. Εύχομαι αυτή η νέα κοινή πρωτοβουλία μας με την Περιφέρεια Κρήτης να έχει συνέχεια».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηρακλείου, Γιάννης Καραγιαννίδης, σε δηλώσεις του αναφέρθηκε στη δυνατότητα που παρέχει η συνεργασία Περιφέρειας Κρήτης και Ε.Κ.Ι.Μ., ώστε να φτάσει στους μαθητές των σχολείων της Κρήτης αυτό το μοναδικό επιστημονικό υλικό, για σημαντικούς σταθμούς της ιστορίας της Κρήτης.

Τέλος, ο Διευθυντής του Γενικού Λυκείου Αλικαρνασσού, Μανόλης Μηλάκης, τόνισε ότι η επιλογή του σχολείου για την παρουσίαση είναι ιδιαίτερα τιμητική και ευχήθηκε η πρωτοβουλία και προσφορά της Περιφέρειας και της Ε.Κ.Ι.Μ. προς την εκπαιδευτική κοινότητα να συνεχιστεί και κυρίως, να βρει μιμητές.

Η παράδοση και διανομή των βιβλίων στις σχολικές μονάδες θα γίνει με τη βοήθεια των Χωρικών Αντιπεριφερειαρχών και των Δ/ντών Β/θμιας Εκπαίδευσης.

 

Οι τίτλοι των, προς διάθεση, βιβλίων είναι:

1.     1821. Η Κρήτη Στην Ελληνική Επανάσταση.

2.      Σφραγίδες κρητικής ελευθερίας του Θεοχάρη Δετοράκη (1998).

3.     Νίκος Καζαντζάκης, Ταξιδεύοντας με φως και με σκοτάδι (2007).

4.     Αι Ημέραι της Απελευθερώσεως εν Ρεθύμνη – 1944, του Χρίστου Αετού Τζιφάκη (σειρά Μαρτυρίες, 2018).

5.     Μια δύσκολη απόδραση / No Easy Escape, του Leonard Thomas Frazer (σειρά Μαρτυρίες, 2021). 

About Author

Μοιραστείτε το: