16 Ιουνίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Οικονομία Ενεργειακή ακρίβεια: Σχέδιο παρέμβασης στην αγορά με επιδότηση φυσικού αερίου

Το μήνυμα του πρωθυπουργού, κατά την παρουσία του στο Φόρουμ των Δελφών, αναφορικά με την ενεργειακή ακρίβεια, ήταν ξεκάθαρο. Εφόσον η Ευρωπαϊκή Ενωση δεν καταλήγει σε ένα ενιαίο πλαίσιο μέτρων, τότε η Αθήνα θα προχωρήσει σε δράσεις εθνικού χαρακτήρα για να καταπολεμήσει το φαινόμενο. Ενόσω οι Βρυξέλλες στοιχειοθετούν και αξιολογούν σχετικές προτάσεις ενόψει της επόμενης Συνόδου Κορυφής τον Μάιο, η κυβέρνηση επεξεργάζεται το εθνικό σχέδιο προκειμένου να το θέσει σε δράση, εφόσον τελικώς απαιτηθεί.

Με δεδομένο πως δεν υφίστανται ουσιαστικές ελπίδες για αποκλιμάκωση των τιμών του φυσικού αερίου το επόμενο διάστημα, τη στιγμή, μάλιστα, που οι τιμές χονδρικής του ρεύματος εκτοξεύονται και πάλι σε πανευρωπαϊκά ύψη (276 ευρώ ανά μεγαβατώρα σήμερα), η κυβέρνηση εξετάζει ένα «ριζοσπαστικό» σχέδιο, το οποίο προβλέπει ηχηρή παρέμβαση στην αγορά.

Σύμφωνα με τα σενάρια που διακινούνται τις τελευταίες ώρες, η κυβέρνηση σχεδιάζει να επιδοτήσει πλήρως ή σε ένα πολύ μεγάλο ποσοστό, το κόστος αγοράς φυσικού αερίου των παραγωγών ενέργειας, ίσως και της βιομηχανίας. Ως γνωστόν, το φυσικό αέριο αποτελεί-ανά περιόδους- έως και το 1/3 του μείγματος παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Ελλάδα και βάσει των εκτιμήσεων που συνοδεύουν την εν λόγω πρόταση, θα τεθεί φραγμός στις αυξητικές τάσεις της χονδρικής τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος.

Υπάρχουν, ωστόσο και δύο σημαντικοί παράμετροι που συνδέονται μεταξύ τους και αποτελούν τον «πυρήνα» του σχεδίου. Πρώτον το χρήμα, στην προκειμένη περίπτωση βάσει των υπολογισμών του οικονομικού επιτελείου, απαιτούνται πάνω από 2,5 δισ.ευρώ για να επιδοτηθεί πλήρως το κόστος αγοράς φυσικού αερίου και δεύτερον ο χρόνος διάρκειας αυτής της επιδότησης.

Το οικονομικό επιτελείο καλείται να βρει δημοσιονομικό χώρο αξίας τουλάχιστον 2,5 δισ,ευρώ, μέσω του οποίου θα καλύψει την εν λόγω επιδότηση για μερικούς μήνες. Το έργο του, δεδομένων των δυσχερών συνθηκών και των πολυποίκιλων και πολλαπλασιαζόμενων αναγκών στην πραγματική οικονομία, στο επιχειρείν και στα νοικοκυριά, κρίνεται εξόχως δύσκολο. Η δυσχέρεια εκπλήρωσης ενός τέτοιου σχεδίου δεν έγκειται μόνο στην αναζήτηση-δημιουργία δημοσιονομικού χώρου, αλλά σχετίζεται με την μάλλον βέβαια αντίδραση των Θεσμών, σε μια πιθανή σημαντική παρέκκλιση από τους ορισθέντες δημοσιονομικούς στόχους. Ενδεχομένως, δηλαδή, να χρειαστεί μια επιπρόσθετη διαβούλευση με τους επικεφαλής των Θεσμών, προκειμένου να προκριθεί και εν τέλει να εφαρμοστεί το συγκεκριμένο πλάνο επιδότησης του κόστους προμήθειας του φυσικού αερίου στην Ελλάδα.

Οριζόντια επιδότηση Μεταξύ άλλων στο σχέδιο που επεξεργάζεται η κυβέρνηση υπάρχει η πρόβλεψη για οριζόντια επιδότηση όλων των πολιτών, ανεξαρτήτως, δηλαδή, οικονομικών κριτηρίων. Και αυτή η απόφαση, όμως, είναι άμεσα εξαρτώμενη και συνυφασμένη με τα δημοσιονομικά περιθώρια που θα προκύψουν.

 sofokleousin.gr

 

About Author

Μοιραστείτε το: