16 Ιουλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Να προστατευθεί η Γαύδος

Η Γαύδος είναι ένα από τα πιο όμορφα, αυθεντικά και ηλιόλουστα μέρη στην Ευρώπη. Ένα νησί-ησυχαστήριο, που το αγαπούν και το επισκέπτονται ξανά και ξανά άνθρωποι από όλη την Ελλάδα αλλά και ολόκληρη την Ευρώπη. Ωστόσο τα προβλήματα και το φετινό καλοκαίρι, κυρίως με το θέμα της μεταφοράς στο νησί, παραμένουν. Η νέα σεζόν άρχισε και, όπως είπε στην «Π» η δήμαρχος Λίλιαν Στεφανάκη, αυτή την εποχή κάνουν τις διακοπές τους πολλοί Ιταλοί και Ισπανοί, οι οποίοι είναι οπαδοί του φυσιολατρικού τουρισμού. Όλο το νησί ανήκει στο δίκτυο NATURA 2000 του προγράμματος οικολογικής προστασίας της Ε.Ε. και προστατεύεται από την ελληνική και ευρωπαϊκή νομοθεσία. Κάθε χρόνο επισκέπτονται τη Γαύδο 15.000-17.000 άνθρωποι και σήμερα υπάρχουν 350 διαθέσιμα κρεβάτια σε καταλύματα. Ωστόσο είναι γνωστό ότι ένας πολύ μεγάλος αριθμός επισκεπτών όλων των ηλικιών πηγαίνουν στο νησί για να κάνουν ελεύθερο κάμπινγκ και γυμνισμό.
Και φέτος ισχύει η απαγόρευση του γυμνισμού στην κεντρική παραλία, το Σαρακίνικο, παρά τις διαμαρτυρίες που συνεχίζουν να υπάρχουν και την πινακίδα «Απαγορεύεται» που… ανεβοκατέβαινε πέρυσι, αφού κάποιοι την κατέστρεφαν και ο Δήμος την τοποθετούσε ξανά και ξανά. «Ερχόμαστε στο νησί για να νιώσουμε ελεύθεροι στη φύση, απαλλαγμένοι από τα περιττά και μαθαίνουμε για αυτή την απαγόρευση» έγραφαν διαμαρτυρόμενοι στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης πολλοί οπαδοί του γυμνισμού, μετά την τοποθέτηση της πινακίδας. «Φυσικά και ισχύει η απαγόρευση, έχουμε άλλες δέκα παραλίες που ο γυμνισμός επιτρέπεται, πρέπει να γίνει σεβαστό το γεγονός ότι ο κόσμος θέλει μια παραλία όπου οι άνθρωποι θα φοράνε τα μαγιό τους και τα ρούχα τους» σημείωσε η κ. Στεφανάκη.
Όσον αφορά τη μετακίνηση του κόσμου, είπε ότι πάρα πολλοί εκδρομείς δεν μπορούν να εξυπηρετηθούν, γιατί πλέον το δρομολόγιο καλύπτεται μόνο από ένα πλοίο, το «Σαμαριά», που έχει πολύ περιορισμένη δυνατότητα στον αριθμό των αυτοκινήτων που μεταφέρει. «Είναι πολύ μικρός σε σχέση με τη ζήτηση που υπάρχει. Πάρα πολλοί μάς τηλεφωνούν και μας ενημερώνουν ότι δεν μπορούν να έρθουν το καλοκαίρι, γιατί δεν βρίσκουν εισιτήριο για το Ι.Χ. τους. Είναι δυνατόν να τους λένε ελάτε στα Σφακιά κι αν έχει χώρο θα μπείτε στο καράβιî; Κανείς δεν κάνει τόσο δρόμο χωρίς τη διαβεβαίωση ότι μπορεί σίγουρα να ταξιδέψει» μας είπε η δήμαρχος της Γαύδου.

About Author

Μοιραστείτε το: