8 Δεκεμβρίου 2023

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Μίνα Γκάγκα: Τέταρτη δόση εμβολίου κατά της covid-19 για όλους από Σεπτέμβριο

«Η νέα λειτουργία για τα ραντεβού των πολιτών με δομές υγείας συνδέεται με την πρωτοβάθμια φροντίδα», υπογράμμισε, μεταξύ άλλων, στα Παραπολιτικά 90,1 η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας Μίνα Γκάγκα, σημειώνοντας πως αυτό θα αποτελέσει ένα τεστ για όλα τα ραντεβού ακόμα και για τα χειρουργεία.

Για την χορήγηση της τέταρτης δόσης στους άνω των 60 ετών, τόνισε πως η εισήγηση είναι αποτέλεσμα δεδομένων για τους ανθρώπους που κινδυνεύουν οι οποίοι είναι οι άνω των 60 και περισσότερο οι άνω των 70.

Παράλληλα, εξέφρασε την προσωπική εκτίμηση ότι από τον Σεπτέμβριο η τέταρτη δόση θα φορά όλους τους πολίτες.

Σχετικά με τη νέα πλατφόρμα για ραντεβού με την Πρωτοβάθμια περίθαλψη, η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας σημείωσε: «Είναι μια καινούργια λειτουργία για τα ραντεβού για τους πολίτες που συνδέεται με την Πρωτοβάθμια, που έχει γίνει πολυ δουλειά κι από μέρους του δικού μας υπουργείου και του υπουργού, και από μέρους του κ. Πιερρακάκη. Αυτό είναι κι ένα πρώτο test για όλα τα ραντεβού, και για τα νοσοκομεία και για τα χειρουργεία, για όλα. Μέχρι τώρα η Ελλάδα έχει αποδείξει ότι τα καταφέρνει πάρα πολύ καλά με τα ηλεκτρονικά ραντεβού, νομίζω οτι με το εμβόλιο το απέδειξε πέρα από κάθε αμφιβολία».

Ερωτηθείσα γιατί δεν ανοίγει η πλατφόρμα της 4ης δόσης προαιρετικά για τους 50 και άνω, η κ. Γκάγκα απάντησε: «Αυτό είναι κάτι που η Επιτροπή Εμβολιασμών συζητάει. Αυτοί είναι οι άνθρωποι που κατ’ εξοχήν ασχολούνται με τα εμβόλια βλέπουν καθημερινά ποιοι είναι οι ευπαθείς ασθενείς, βλέπουν τις ομάδες και εισηγούνται με βάση τα δεδομένα που βλέπουν διεθνώς και στη χώρα μας. Νομίζω λοιπόν η εισήγηση δεν είναι κάτι που είναι μονομερώς κυβερνητικό, είναι κάτι που βασίζεται σε δεδομένα οπότε οι άνθρωποι που βλέπουμε καθημερινά ότι κινδυνεύουν είναι η μεγαλύτερης ηλικίας, οι πάνω από 60 κι ακόμη περισσότερο οι πάνω από 70. Άρα θεωρώ πολύ λογικό αυτό που εισηγείται η επιτροπή».

Για το αν εκτιμά ότι θα επεκταθεί η 4η δόση σε όλο τον πληθυσμό, ανέφερε: «Η δική μου εκτίμηση είναι ότι θα πάμε σε τέταρτη δόση για όλους. Νομίζω από τον Σεπτέμβριο θα είναι όπως η γρίπη, ο χειμώνας θα είναι μπροστά, θα έχει περάσει αρκετός χρόνος από το εμβόλιο, νομίζω θα πάμε σε ετήσια δόση ή αναμνηστική δόση όπως θέλετε πειτε το. Αυτό που βλέπουμε από την επιδημιολογική επιτήρηση είναι ότι έχουμε λιγότερα παιδιά, λιγότερους εφήβους, λιγότερους νέους ενήλικες και το όριο ηλικίας των κρουσμάτων ανεβαίνει που σημαίνει ότι αυτοί που ειναι ευάλωτοι είναι οι μεγαλύτερες ηλικίες».

Αναφορικά με το ενδεχόμενο να υπάρχει θέμα μη εφαρμογής του πιστοποιητικού εμβολιασμού, σημείωσε: «Κοιτάμε συνεχώς τα επιδημιολογικά δεδομένα και με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα προχωράμε. Συμβαδίζουμε επίσης με όλη την Ευρώπη, δηλαδή δεν κάνουμε μονομερείς αποφάσεις. Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω ότι τίθεται θέμα ακύρωσης, σήμερα που μιλάμε, του πιστοποιητικού. Το πως θα προχωρήσουμε προς το καλοκαίρι είδατε ότι τα δυο προηγούμενα καλοκαίρια δόξα τω θεό πήγαμε καλά, δηλαδή παρά το γεγονός οτι υπήρχαν κρούσματα με τον καλό καιρο, με το ότι ήμασταν έξω το καλοκαίρι πήγαμε καλά. Πιστεύω και εύχομαι ότι και φέτος το καλοκαίρι θα είναι καλό».

Για το αν ισχύουν τα ρεπορτάζ που θέλουν από 1η Μαΐου να χαλαρώνουν τα μέτρα ή να αποσύρονται, είπε: «Το συζητάμε αλλά και πάλι σας λεω ότι είναι θέμα επιδημιολογικής επιτήρησης και δεδομένων, και βαδίζουμε με βάση το τι βλέπουμε».

Σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα, η κ. Γκάγκα δήλωσε: «Νομίζω ότι η σύσταση εξακολουθεί να είναι ισχυρή όταν είμαστε έξω σε συγχρωτισμό να έχουμε μάσκα, υποχρεωτική δεν είναι. Άρα όταν κάνουμε την πορεία του Επιταφίου όλοι μαζί είναι καλό να φοράμε τη μάσκα, όπως και στην Ανάσταση αν μαζευτούμε πολύς κόσμος είναι καλό να φοράμε τη μάσκα».

About Author

Μοιραστείτε το: