22 Απριλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Καταργείται το Financial Fair Play

Tην απόφαση για κατάργηση του Financial Fair Play και αντικατάστασή του από έναν νέο κανονισμό βιωσιμότητας, όπως ανακοινώθηκε σημερα (7/4) από την εκτελεστική επιτροπή της ομοσπονδίας.

Πλέον κάθε σύλλογος θα μπορεί να ξοδεύει ως και το 70% των εσόδων του για μεταγραφές, μισθούς και προμήθειες μάνατζερ, ενώ αντίθετα δεν θα υπάρχουν πλέον περιορισμοί για άλλα έξοδα. Παράλληλα, το ύψος των επιτρεπόμενων ζημιών θα διπλασιαστεί, από τα 30 στα 60 εκατ. ευρώ την τριετία.

Οπως ενημέρωσε ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν, ο νέος κανονισμός θα ισχύει μεν από τον Ιούνιο του 2022, αλλά η πλήρης εφαρμογή του μετατίθεται για την αγωνιστική περίοδο 2025-26, προκειμένου να μην πληγούν τα ισχύοντα συμβόλαια των ποδοσφαιριστών. Ετσι, για την περίοδο 2023-24 το όριο θα ανέρχεται στο 90% των εσόδων και για τη σεζόν 2024-25 στο 80%, πριν πέσει στο οριστικό 70% την αγωνιστική περίοδο 205-26.

«Το Financial Fair Play τέθηκε σε εφαρμογή το 2010 και εξυπηρέτησε τον αρχικό του σκοπό αφού βοήθησε τα τραβηχτούν τα οικονομικά του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου από το χείλος του γκρεμού και έφερε επανάσταση στον τρόπο με τον οποίο διοικούνται οι ευρωπαϊκοί σύλλογοι. Η εξέλιξη όμως της ποδοσφαιρικής βιομηχανίας, μαζί με τις αναπόφευκτες οικονομικές επιπτώσεις της πανδημίας, κατέδειξαν την ανάγκη μίας ολιστικής μεταρρύθμισης και νέων κανονισμών οικονομικής βιωσιμότητας». δήλωσε ο πρόεδρος της UEFA.

• Σε ό,τι αφορά τις ποινές για τους συλλόγους που θα παραβιάζουν τον νέο κανονισμό, προβλέπεται από απαγόρευση μεταγραφών και περιορισμό δανεισμών, μέχρι «υποβιβασμό» σε κατώτερη ευρωπαϊκή διοργάνωση.

• Παράλληλα υπήρξε ικανοποίηση στις τάξεις της ομοσπονδίας για την απόφαση της FIFA να αποσύρει την πρότασή της, για διοργάνωση Μουντιάλ κάθε δύο χρόνια, ενώ ο Τσέφεριν ενημέρωσε πως μέχρι τον Μάιο θα γίνουν γνωστές οι λεπτομέρειες για το σύστημα διεξαγωγής του νέου Champions League.

About Author

Μοιραστείτε το: