16 Απριλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Κατά πλειοψηφία μειώθηκαν τα δημοτικά τέλη στο δήμο Μαλεβιζίου

Κατά πλειοψηφία εγκρίθηκε η μείωση των δημοτικών τελών από το Δημοτικό Συμβούλιο Μαλεβιζίου, με βάση την εισήγηση της δημοτικής Αρχής, που με σχετική ανακοίνωση της υπογραμμίζει ότι για πρώτη φορά εφαρμόζεται στη διοικητική περιφέρεια του Δήμου κοινωνικό τιμολόγιο. 

Στον αντίποδα η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» καλεί τη δημοτική Αρχή να σταματήσει να κοροϊδεύει και να υποτιμά τη νοημοσύνη των δημοτών, αφού οι μειώσεις στους συντελεστές είναι μηδαμινές και αφορούν ένα μικρό ποσοστό δημοτών που κατοικεί σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Η πλειονότητα των κατοίκων και των αυτοαπασχολούμενων δεν θα δει καμία μείωση. Αναλυτικότερα δήμαρχος κ. Μ. Μποκέας σημειώνει μεταξύ άλλων: «Στα δύσκολα ο Δήμος Μαλεβιζίου στηρίζει τους δημότες του και ειδικά αυτούς που το έχουν περισσότερο ανάγκη. Επιλέγουμε συνειδητά να μην μετακυλήσουμε τα πρόσθετα κόστη στους δημότες μας, αλλά αντίθετα να στηρίξουμε τα λαϊκά νοικοκυριά. Έτσι, πετυχαίνουμε μείωση δημοτικών τελών και εφαρμόζουμε για πρώτη φορά στο Μαλεβιζι κοινωνικό τιμολόγιο για πολύτεκνους, μονογονεϊκές οικογένειες και ΑμεΑ. Μειώνουμε τα οικιακά τέλη σε ορεινές και ημιορεινές περιοχές. Προχωράμε επίσης σε 20% μείωση στα οικιακά τιμολόγια στους οικισμούς του Φόδελε και της Ροδιάς, ως ελάχιστη ανταπόδοση. Σηκώνουν διαχρονικά το βάρος των οχλουσών δραστηριοτήτων. Κρατάμε σταθερά τα τέλη για επιχειρήσεις και οικίες σε αστικές και τουριστικές περιοχές». 

Όπως τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση του Δήμου, με την απόφαση που έλαβε το Δημοτικό Συμβούλιο για πρώτη φορά ο Δήμος Μαλεβιζίου αποκτά κοινωνικό τιμολόγιο. Σε άτομα με αναπηρίες, μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες τα δημοτικά τέλη μειώνονται κατά 50%. Επίσης μειώνονται τα τέλη για τις ορεινές και ημιορεινές περιοχές κατά 10% ενώ κατά 20% μειώνονται για τις Κοινότητες Ροδιάς και Φόδελε ως ελάχιστη ανταπόδοση λόγων της περιβαλλοντικής υποβάθμισης από τη λειτουργία των εγκαταστάσεων των Λινοπεραμάτων και του ΧΥΤΑ των Πέρα Γαλήνων αντίστοιχα. 

Με την απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου τα δημοτικά τέλη παραμένουν σταθερά για τους οικιακούς καταναλωτές και τις επιχειρήσεις στις αστικές και τουριστικές περιοχές. Από την πλευρά της η «Λαϊκή Συσπείρωση» με ανακοίνωση της, τονίζει ότι οι μειώσεις συνιστούν κοροϊδία, γιατί δεν θα έπρεπε να υπάρχουν καθόλου τέλη στις υπηρεσίες κοινής ωφελείας, πόσο μάλλον να μιλάμε τώρα   για μειώσεις. 

Για να έχει ο λαός αυτές τις υπηρεσίες χιλιοπληρώνει σε κρατικούς φόρους.

 «Ο Δήμος θα έπρεπε να τις παρέχει δωρεάν, να μην τις βάζει σε ανταποδοτικό καθεστώς και σε μια διαδικασία «πάρε-δώσε», λες και είναι εμπόρευμα. Όχι τώρα να έχει και το θράσος να εμφανίζεται ότι συμπάσχει και μας κάνει χάρη. Οι μειώσεις στους συντελεστές είναι μηδαμινές και αφορούν ένα μικρό ποσοστό δημοτών που κατοικεί σε ημιορεινές και ορεινές περιοχές. Η πλειοψηφία των κατοίκων και των αυτοαπασχολούμενων δεν θα δει καμία μείωση. Τα χρήματα αυτά που δήθεν θα χάσει ο Δήμος από τα έσοδα του για να ανακουφίσει τους δημότες, θα τα εισπράξει, όπως ο ίδιος παραδέχεται, από τη φορολογία των παραπάνω τετραγωνικών μέτρων των κατοικιών που δηλώθηκαν ορθά τα τελευταία τρία χρόνια. Το ποσό ανέρχεται στις 450.000 ευρώ. Άρα ας μην χειροκροτάμε και ας μην υποκλινόμαστε στην «ευαισθησία» του. Θα καλύψει τη δήθεν χασούρα του πάλι μέσα από τη δική μας φορολογία». 

Η δημοτική παράταξη αντιπροτείνει να μειωθεί  ο συντελεστής για το σύνολο των κατοίκων και των αυτοαπασχολούμενων του Δήμου τουλάχιστον στο μισό και να διπλασιαστεί για τους μεγαλοεπιχειρηματίες. Να εκδοθεί ψήφισμα του Δημοτικού Συμβουλίου για την κατάργηση του τέλους ταφής των απορριμμάτων, του φόρου στα καύσιμα και του ΦΠΑ και να υπάρχει ουσιαστική αύξηση σε μισθούς και συντάξεις. Να καταργηθεί η ανταποδοτικότητα σε καθαριότητα και φωτισμό. Να μειωθούν δραστικά τα τιμολόγια στο πόσιμο νερό και στο νερό άρδρευσης – αποχέτευσης σε όλα τα λαϊκά νοικοκυριά και να αυξηθούν στα ξενοδοχεία και τις μεγάλες επιχειρήσεις.

About Author

Μοιραστείτε το: