16 Ιουλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Η Μ. Βρετανία παρέδωσε πυραύλους στους Κοσοβάρους εναντίον της Σερβίας

Η Βρετανία παρέδωσε αντιαρματικά όπλα Javelin και NLAW στους Κοσοβάρους προκειμένου να είναι έτοιμοι να τα χρησιμοποιήσουν κατά των σερβικών δυνάμεων, σε μία εξέλιξη που δείχνει ότι η κατάσταση στα Βαλκάνια ουδόλως είναι ήρεμη και πιθανώς το ΝΑΤΟ να επιχειρήσει μια ολική εκκαθάριση του τελευταίου φιλορωσικού προπύργιου της περιοχής της Σερβίας.

Κυβερνητικές πηγές ανέφεραν ότι τις επόμενες 48 ώρες ο Σέρβος πρόεδρος Α,Βούτσιτς θα ζητήσει επίσημη εξήγηση από τον Μπόρις Τζόνσον.

Συμφωνήθηκε επίσης η δωρεάν εκπαίδευση των μελών των Δυνάμεων Ασφαλείας Κοσόβου- KSF για τη χρήση των όπλων που αποδείχθηκαν τόσο αποτελεσματικά στην Ουκρανία κατά των ρωσικών τεθωρακισμένων και χαρακτηρίστηκαν από την ευκολία χρήσης τους και μεταφοράς τους.

Εδώ μπορείτε να δείτε τους Βρετανούς να εκπαιδεύουν Ουκρανούς πριν μερικές ημέρες στην χρήση των συγκεκριμένων όπλων:

 

#British Special Forces resume training of #Ukraine‘s military in and around #Kyiv – The Times. pic.twitter.com/pWuut7M60x

— NEXTA (@nexta_tv) April 16, 2022

Ο πύραυλος εδάφους-αέρος Javelin είναι αμερικανικής κατασκευής (Raytheon) βλήμα μίας χρήσεως που εκτοξεύεται από τον ώμο. Το NLAW, είναι βρετανικής κατασκευής «fire and forget», αντίστοιχο σύστημα. 

Όλα αυτά ενώ τα τελευταία 24ωρα έχουμε συνεχή μεθοριακά επεισόδια στην αυτοανακηρυχθείσα «Δημοκρατία του Κοσόβου» και των σερβικών δυνάμεων.

Οι Κοσοβάροι υποστηρίζουν ότι «Οι Σέρβοι επιχειρούν επιθέσεις κατά φυλακίων του Κοσόβου» με τον «υπουργό Εσωτερικών» των Αλβανών Xhelal Svecla, να μιλά για ένοπλες σερβικές επιθέσεις κατά αστυνομικών στο Zubin Potok, έναν δήμο με σερβική πλειοψηφία στο βόρειο τμήμα. Όλα αυτά ενώ πριν λίγες ώρες ολοκληρώθηκε η μεγάλη άσκηση του σερβικού Στρατού “Fire Shield 2022”.

Κατά την διάρκεια της άσκησης, ο Α. Βούτσιτς επιβεβαίωσε πως «Ο σερβικός Στρατός θα ενισχυθεί περαιτέρω με ελικόπτερα και UAV» σημειώνοντας πως «Σήμερα είμαστε πολλές φορές ισχυρότεροι από το 1999».

Οι Σέρβοι την ίδια στιγμή δείχνουν να έχουν πάρει τα μηνύματα και να ετοιμάζονται: Μεγάλη άσκηση της 72ης Ταξιαρχίας Ειδικών Επιχειρήσεων και της 63ης Ταξιαρχίας Αλεξιπτωτιστών βρίσκεται σε εξέλιξη.

Στην άσκηση συμμετείχαν περισσότερα από 100 μονάδες οπλισμού μεταξύ των οποίων μαχητικά MiG-29SM, ελικόπτερα Mi-35, Mi 17V5 και H-145 , αεροσκάφος Ć-92A, πυροβολικό MLRS Plamen και M77 Oganj, αντιαεροπορικά συστήματα Pantsir- S1, άρματα μάχης M-84AC1 και UAV “sparrow” .

Για πρώτη φορά έγινε χρήση των ρωσικών αντιαρματικών πυραύλων Kornet-ΕΜ που αποκτήθηκαν πρόσφατα από την Ρωσία.

About Author

Μοιραστείτε το: