16 Απριλίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

«Η Ευρώπη έχει αποθέματα φυσικού αερίου μόνο για ένα μήνα…»

Η Ευρώπη διαθέτει φυσικό αέριο μόλις για ένα μήνα πριν εφαρμοστεί η απόφαση της Ρωσίας για κλείσιμο των αγωγών, σε περίπτωση άρνησης της πληρωμής σε ρούβλια, όπως επισημαίνει η Daily Mail. 

Το Κρεμλίνο δήλωσε την Παρασκευή ότι δεν θα διακόψει αμέσως τις εξαγωγές φυσικού αερίου προς την Ευρώπη, καθώς οι πληρωμές για τις παραδόσεις που θα πραγματοποιηθούν μετά την 1η Απριλίου γίνονται το δεύτερο εξάμηνο αυτού του μήνα και τον Μάιο.

Η πληροφορία αυτή προκύπτει παράλληλα με την εκτίναξη του ρωσικού νομίσματος σε επίπεδα προ του πολέμου, φτάνοντας τα 82,75 ρούβλια ανά δολάριο χθες το βράδυ.

Οι κυρώσεις, ωστόσο, των κυβερνήσεων της Ευρώπης δεν έχουν στοχεύσει τις συμβάσεις πετρελαίου και φυσικού αερίου με τη Μόσχα, επειδή πολλά κράτη μέλη της ΕΕ εξαρτώνται σε μεγάλο βαθμό από τις προμήθειες του Κρεμλίνου.

Η Ευρώπη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τη Μόσχα για τις ενεργειακές της ανάγκες, καθώς περίπου το 40% του φυσικού αερίου της προέρχεται από τη εκεί, ενώ η Βρετανία προμηθεύεται μόνο το 4% της κατανάλωσής της από τη Ρωσία.

Εάν η Μόσχα αποφασίσει να σταματήσει την παροχή, θα μπορούσε να προκαλέσει ελλείψεις ανεφοδιασμού, κλείσιμο εργοστασίων και έκρηξη του ενεργειακού κόστους σε ολόκληρη την περιοχή.

«Εάν ο Πούτιν κλείσει το φυσικό αέριο, μπορεί να είναι μόνο για σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα, χρειάζεται τα χρήματά μας και δεν μπορεί να επαναδρομολογήσει τις παραδόσεις όλων των ποσοτήτων φυσικού αερίου», σημειώνει Ευρωπαίος έμπορος φυσικού αερίου, ο οποίος αρνήθηκε να κατονομαστεί.

About Author

Μοιραστείτε το: