3 Δεκεμβρίου 2023

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Εξαπλώνεται η μετάλλαξη «Όμικρον ΧΕ» – Πού εντοπίστηκε ο ασθενής «μηδέν»

Το πρώτο κρούσμα της μετάλλαξης «Όμικρον ΧΕ» ανακοίνωσε η Ιαπωνία. Πρόκειται για ένα νέο στέλεχος του νέου κορονοϊού, SARS-CoV-2, το οποίο εντοπίστηκε για πρώτη φορά στο Ηνωμένο Βασίλειο.

Η παραλλαγή XE βρέθηκε, κατά το CNBC, σε μια γυναίκα περίπου 30 ετών που έφτασε στο Διεθνές Αεροδρόμιο Narita από τις ΗΠΑ στις 26 Μαρτίου. Η γυναίκα, της οποίας η εθνικότητα δεν αποκαλύφθηκε αμέσως, ήταν ασυμπτωματική, δήλωσε τη Δευτέρα το υπουργείο Υγείας της Ιαπωνίας. Η είδηση έρχεται καθώς τα κρούσματα του νέου στελέχους έχουν σχεδόν διπλασιαστεί στη Βρετανία, σύμφωνα με τα τελευταία στατιστικά στοιχεία από την Υπηρεσία Ασφάλειας Υγείας του Ηνωμένου Βασιλείου.
Μέχρι τις 5 Απριλίου, είχαν εντοπιστεί 1.125 κρούσματα XE στο Ηνωμένο Βασίλειο, από 637 στις 25 Μαρτίου. Το πρώτο επιβεβαιωμένο κρούσμα έχει ημερομηνία δείγματος στις 19 Ιανουαρίου φέτος, υποδηλώνοντας ότι θα μπορούσε να κυκλοφορεί στον πληθυσμό για αρκετούς μήνες. Έκτοτε, το XE εντοπίστηκε στην Ταϊλάνδη, στην Ινδία και στο Ισραήλ. Οι ΗΠΑ δεν έχουν ακόμη αναφέρει κρούσματα XE.

Τι είναι η Όμικρον XE
Το XE είναι στέλεχος γνωστό ως «ανασυνδυασμένο», ένας τύπος παραλλαγής που μπορεί να συμβεί όταν ένα άτομο μολυνθεί με δύο ή περισσότερες παραλλαγές ταυτόχρονα, με αποτέλεσμα την ανάμειξη του γενετικού υλικού τους στο σώμα του ασθενούς. Στην περίπτωση του XE, περιέχει ένα μείγμα του προηγουμένως εξαιρετικά μολυσματικού στελέχους Όμικρον BA.1, το οποίο εμφανίστηκε στα τέλη του 2021, και της νεότερης παραλλαγής BA.2, που επί του παρόντος είναι η κυρίαρχη παραλλαγή του Ηνωμένου Βασιλείου.
Προ ημερών, εκτιμώντας την πορεία της νόσου Covid-19 στην Ελλάδα, η καθηγήτρια της Ιατρικής Σχολής του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών και πρόεδρος του Ινστιτούτου Προληπτικής, Περιβαλλοντολογικής και Εργασιακής Ιατρικής Prolepsis, Αθηνά Λινού, είχε δηλώσει στο iEidiseis για την Όμικρον ΧΕ: «Η χειρότερη πιθανότητα είναι να επικρατήσει αυτό που χαρακτηρίζουμε ”ανασυνδυασμένο” στέλεχος, το οποίο ακόμα δεν έχει δημιουργήσει φόβο στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Το παρατηρούν και προς το παρόν δεν έχουν ενδείξεις ότι μπορεί να επικρατήσει».
Ερωτηθείσα τι είναι αυτό το νέο στέλεχος, είχε απαντήσει: «Αυτό το recombinant (ανασυνδυασμένο) ή Deltamicron ή Deltacron, όπως το λένε (ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας δεν του έχει δώσει ακόμα όνομα), είναι ένα στέλεχος που έχει χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα από πλευράς σοβαρότητας και χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Όμικρον από πλευράς μεταδοτικότητας», είχε εξηγήσει η Δρ. Λινού. «Αλλά μπορεί να είναι ακόμα απίθανο να επεκταθεί. Έχει εντοπιστεί σε διάφορες χώρες, αλλά σε πολύ μικρούς αριθμούς. Στην Ελλάδα δεν γίνεται -ή τουλάχιστον δεν έχει ανακοινωθεί ότι γίνεται- συστηματική αλληλούχιση ώστε να ξέρουμε να ξέρουμε εάν τυχόν ήλθε στη χώρα μας ή όχι», είχε προσθέσει. «Αν δεν επικρατήσει αυτό το στέλεχος, τότε αναγκαστικά θα πέσουν τα κρούσματα», είχε πει καταλήγοντας η καθηγήτρια.

About Author

Μοιραστείτε το: