25 Μαΐου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Εκδηλώσεις για τα 40 χρόνια του μουσικού εργαστηρίου “Λαβύρινθος” με την στήριξη της Περιφέρειας Κρήτης

Το μουσικό εργαστήρι Λαβύρινθος φέτος  συμπληρώνει 40 χρόνια ύπαρξης.

Σε συνδιοργάνωση με την Περιφέρεια Κρήτης, το Δήμο Αρχανών Αστερουσίων & το Σύλλογο Φίλων Μουσικού Εργαστηρίου Λαβύρινθος και με προτεινόμενη στήριξη από το Υπουργείο Πολιτισμού  θα πραγματοποιηθούν εκδηλώσεις που χαρακτηρίζονται από την συμμετοχή δεκάδων νέων – κυρίως από την Ελλάδα- μουσικών, από την προσπάθεια ανάδειξης και προβολής νέων δημιουργιών στο χώρο των ελληνικών  μουσικών παραδόσεων και φυσικά από την πολυπολιτισμική διάσταση των συμπράξεων που διαχρονικά ταυτίζονται με το μουσικό μας εργαστήρι και τη φιλοσοφία του.

Το κύριο χαρακτηριστικό του μουσικού εργαστηρίου Λαβύρινθος δεν είναι η ενασχόληση του με τις σπουδαιότερες μουσικές παραδόσεις του Κόσμου. Είναι βασικά η διάθεση δημιουργικής  επαφής των μουσικών με τα ιδιαίτερα στοιχεία τους και φυσικά η πρόθεση να ανανεωθούν και να κρατηθούν ζωντανές στο χρόνο στηριζόμενες σε αυτά που έχουν να προσφέρουν  και όχι ως «μουσειακό είδος». 

Οι μουσικές εκδηλώσεις που έχουν προγραμματιστεί για την Άνοιξη θα πραγματοποιηθούν στην Αίθουσα Πολιτισμού του Δημαρχείου στα Πεζά, με ελεύθερη είσοδο για το κοινό.

 Δεδομένων των κοινωνικοοικονομικών επιπτώσεων που επέφερε η σεισμική δραστηριότητα στον τόπο με τον οποίο έχουμε ταυτίσει την δραστηριότητά μας θα ανακοινωθούν πρωτοβουλίες  που θα λάβουν χώρα στη διάρκεια των εκδηλώσεων με στόχο τη στήριξη των σεισμοπλήκτων.

Πρόγραμμα συναυλιών

31 Μαρτίου 2022 – Ο Λαβύρινθος στη μουσική της Κρήτης Ι

Το Μουσικό Εργαστήρι Λαβύρινθος, αν και ασχολείται με ένα πολύ ευρύ φάσμα τροπικών μουσικών παραδόσεων πάντα διατηρεί μια ιδιαίτερη και στενή σχέση με τη μουσική της Κρήτης. Από τα πρώτα του χρόνια ο Λαβύρινθος πλαισιωνόταν από ένα πυρήνα ιδιαίτερα αξιόλογων Κρητών συνεργατών όπως οι Μήτσος, Βασίλης και Μιχάλης Σταυρακάκης, ο Γιώργος Ξυλούρης (Ψαρογιώργης) και η Σπυριδούλα Τουτουδάκη. Στη συνέχεια αναδύθηκε μια νεότερη γενιά συνεργατών όπως είναι ο Στέλιος Πετράκης, ο Γιώργος Μανωλάκης, η Κέλυ Θωμά, ο Ζαχάρης Σπυριδάκης και πολλοί ακόμα. Το κύριο χαρακτηριστικό όλων αυτών των ανθρώπων είναι η κοινή τους πίστη ότι η μουσική της Κρήτης οφείλει να στηριχτεί στη σημερινή δημιουργία όσο και στην ιστορική της διάσταση και ότι η σημερινή δημιουργία πρέπει να βασίζεται τόσο σε βαθιά γνώση του συσσωρευμένου υλικού του παρελθόντος όσο και στη φαντασία και στους ανοικτούς ορίζοντες των σημερινών εκπροσώπων της. Στη συναυλία αυτή θα ακούσουμε μια επιλογή από συνθέσεις των μουσικών που συμμετέχουν και που εκφράζουν ακριβώς αυτή την αντίληψη.    

Συντελεστές:

         Γιώργης Ξυλούρης 

         Σπυριδούλα Τουτουδακη 

         Μιχάλης Σταυρακάκης

         Στέλιος Πετράκης 

         Γιώργος Σταυρακάκης 

         Δημήτρης Σιδερής

         Γιώργος Ζαχαριουδάκης

         Χάρης Μπάκας

         Κέλυ Θωμά 

         Ross Daly 

1 Απριλίου 2022-Κλασσική Μουσική του Ιράν

    Σε αυτό το πρόγραμμα ιρανικής μουσικής, το κύριο μέρος της παράστασης θα βασίζεται σε έναν αυτοσχεδιασμό στα Dastgah Homayoun και Dastgah Shour και τους συναφείς τρόπους τους. Αυτός ο αυτοσχεδιασμός έχει ως επί το πλείστον μια φόρμα «Avazi» (η οποία είναι ένα μη μετρικό στυλ rubato παρόμοιο με το Taksim), αλλά θα μπορούσε επίσης να αναπτυχθεί με πιο ρυθμικό τρόπο. Κατά τη διάρκεια αυτού του προγράμματος θα παιχτούν και κάποιες συγκεκριμένες συνθέσεις. Μερικές από αυτές τις συνθέσεις προέρχονται από το ρεπερτόριο Dastgah των αρχών του 20ου αιώνα, ενώ άλλες είναι πιο σύγχρονα κομμάτια.

Συντελεστές:

         Yasamin Shahhosseini

         Pedram Khavarzamini

2 Απριλίου 2022-Συνθέσεις του Ross Daly

Από τα πρώτα χρόνια που ασχολούμαι με τη μουσική, η σύνθεση πάντα ήταν αυτό που ασκούσε τη μεγαλύτερη έλξη σε μένα. Αν και ασχολούμαι πολλές δεκαετίες τώρα με τη μελέτη διαχρονικών τροπικών μουσικών παραδόσεων, ως κορυφαία προοπτική για μένα στα πλαίσια αυτού του ενδιαφέροντος, ήταν πάντα αυτή του να μπορέσω να αξιοποιήσω δημιουργικά, με τη μορφή της σύνθεσης, την όποια γνώση μπορούσα να συγκεντρώσω. Στις συνθέσεις μου συχνά χρησιμοποιώ υπαρκτές φόρμες που προέρχονται από τις παραδόσεις με τις οποίες έχω ασχοληθεί, ενώ άλλες φορές αφήνομαι σε κάπως πιο «ελεύθερες» δομές. Οι «διαδρομές» αυτές, ανάμεσα στο ορισμένο και στο ελεύθερο, αποτελούν τη δική μου αναζήτησή μιας βαθύτερης αρμονίας στα πλαίσια της οποίας αναδύονται τα όσα είναι για μένα ιερά.  

Συντελεστές:

         Ross Daly

         Κέλυ Θωμά

         Mayu Shviro

         Yasamine Shahhosseini

         Χάρης Λαμπράκης

         Pedram Khavarzamini

         Muhittin Kemal

3 Απριλίου 2022- Ο Λαβύρινθος στη μουσική της Κρήτης  ΙΙ

 Συντελεστές: 

         Βασίλης Σταυρακακης

         Ευγενία Τόλη

         Ζαχαρίας Σπυριδάκης 

         Γιώργος Μανωλάκης

         Γιάννης Παπατζανής

         Γιώργος Σταυρακάκης 

         Κέλυ Θωμά 

         Ross Daly

Ελεύθερη είσοδος με παράκληση ενίσχυσης των σεισμόπληκτων της περιοχής

Ώρα έναρξης: 21.00

Αίθουσα Πολιτισμού του Δημαρχείου, Πεζά

Στην Αίθουσα Πολιτισμού του Δημαρχείου στα Πεζά πριν την έναρξη, κατά την είσοδο και την παραμονή του κοινού στο χώρο θα εφαρμόζονται τα ισχύοντα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από την πανδημία COVID-19.

About Author

Μοιραστείτε το: