«Δεν το έκανα εγώ»: Επιμένει η Πισπιρίγκου – Η διαδρομή της κεταμίνης και το λάθος που την πρόδωσε
Σιωπηλή και αρνητική ως προς τις κατηγορίες που της προσάπτονται παραμένει η μητέρα των τριών παιδιών από την Πάτρα, Ρούλα Πισπιρίγκου.
ΣΥΜΦΩΝΑ με πληροφορίες του www.kathimerini.gr, η 33χρονη που κατηγορείται για τον θάνατο της πρωτότοκης κόρης της Τζωρτζίνας, αρνείται ότι εμπλέκεται στον θάνατο της, δεν μιλά πολύ και δείχνει να αντιμετωπίζει την όλη κατάσταση με ψυχραιμία.
Μάλιστα στους αστυνομικούς που χειρίζονται την υπόθεση προκάλεσε εντύπωση πως όταν η Πισπιρίγκου βρέθηκε απέναντί τους αυτό που την ένοιαζε ήταν τι θα συμβεί από δω και πέρα με την ίδια, αδιαφορώντας ουσιαστικά για τα ευρήματα γύρω από τον θάνατο της Τζωρτζίνας.
Η συμπεριφορά της πάντως είχε προκαλέσει από την αρχή εντύπωση στους αστυνομικούς που ασχολήθηκαν με την υπόθεση καθώς παρατηρούσαν τον τρόπο που έδινε συνεντεύξεις, το ύφος της και φυσικά τις απαντήσεις της. «Δεν χρειάστηκε να καταθέσει σχετικά. Ό,τι είχε να πει το είχε πει στις συνεντεύξεις της. Από τη στιγμή που προέκυψε τόσο δεμένα η εμπλοκή της δεν είχε να εισφέρει κάτι στην υπόθεση. Ήταν η μόνη που βρισκόταν με το παιδί όταν πάθαινε κρίσεις. Άλλωστε θεωρείται πολύ δύσκολο το να ομολογήσει τελικά την πράξη της» σημείωσαν πηγές με γνώση της υπόθεσης.
Στο μικροσκόπιο η «διαδρομή» της κεταμίνης
Την ίδια ώρα σε εξέλιξη βρίσκεται η έρευνα προκειμένου να διαπιστωθεί το πώς η Πισπιρίγκου προμηθεύτηκε την ουσία κεταμίνη την οποία χορήγησε στην 9χρονη με αποτέλεσμα τον θάνατό της. Ήδη βρίσκονται υπό ανάλυση τόσο το κινητό της τηλέφωνο όσο και οι ηλεκτρονικές συσκευές που χρησιμοποιούσε, προκειμένου να διαπιστωθεί με ποιους επικοινωνούσε και ποιος ήταν τελικά αυτός από τον οποίο προμηθεύτηκε την ουσία που ουσιαστικά «πρόδωσε» την εγκληματική της δράση.
«Αυτό που δεν γνώριζε και ουσιαστικά την πρόδωσε είναι ότι αν δώσεις σε κάποιον μεγάλη ποσότητα κεταμίνης προκαλείται ακαριαίος θάνατος και η ουσία παραμένει στο αίμα καθώς δεν προλαβαίνει να μεταβολιστεί, άρα είναι εντοπίσιμη. Έγινε ανάλυση στο μεταθανάτιο αίμα της Τζωρτζίνας και εντοπίστηκε θανατηφόρα συγκέντρωση κεταμίνης, που σημαίνει θανατηφόρα δηλητηρίαση. Τώρα μένει να διευκρινιστεί ο τρόπος χορήγησης, αν και είναι πιθανόν να έγινε ενδοφλέβια. Το παιδί κατέληξε σε λιγότερο από 10 λεπτά. Και ενήλικας θα πέθαινε με αυτή τη δόση» εξήγησαν καλά ενημερωμένες πηγές στο kathimerini.gr.
Οι έρευνες για Μαλένα και Ίριδα
Στο κάδρο της έρευνας όμως έχουν μπει πια και οι περιπτώσεις των θανάτων των δύο άλλων παιδιών της οικογένειας, της Μαλένας και της Ίριδας. Τα στελέχη του Ανθρωποκτονιών θα επιχειρήσουν τώρα να ρίξουν φως και στον θάνατο των δύο αυτών κοριτσιών προκειμένου να διαπιστώσουν τελικά τον τρόπο με τον οποίο έφυγαν από τη ζωή.
Να σημειωθεί ότι στις κατ’ ιδίαν συζητήσεις τους, αστυνομικοί εκτιμούν πως και τα άλλα δύο παιδιά της οικογένειας έχουν δολοφονηθεί με τον ίδιο τρόπο από τη μητέρα τους, χωρίς μέχρι στιγμής να υπάρχουν αποδείξεις για αυτό.
«Σε αυτές τις περιπτώσεις είναι διαφορετικά τα πράγματα γιατί αρχικά είχε γίνει κάποια έρευνα και δεν είχε βρεθεί κάτι. Τώρα, μετά τις τελευταίες εξελίξεις με την 9χρονη Τζωρτζίνα, θα γίνει εκ νέου πιο επισταμένη έρευνα και θα αναλυθούν σε βάθος οι συνθήκες του θανάτου των δύο παιδιών με καταθέσεις ατόμων που βρέθηκαν κοντά τους κατά καιρούς, όπως γιατροί, νοσηλευτές, τεχνικοί σύμβουλοι κα. Σύντομα θα ξέρουμε από τι πέθαναν τα δύο κοριτσάκια» σημείωσαν οι ίδιες πηγές.
Οι ύποπτες κινήσεις που χτύπησαν καμπανάκι
Όπως έγραφε σήμερα η «Κ», όσα περιέγραψαν στο «Ανθρωποκτονιών» οι γιατροί και νοσηλευτές του Νοσοκομείου Παίδων «Αγλαΐα Κυριακού» και η κατάθεση του ιατροδικαστή Σωτήρη Μπουζιάνη αναφορικά με την κεταμίνη που ανιχνεύτηκε στον οργανισμό της 9χρονης οδήγησαν στην εξιχνίαση της δολοφονίας.
Τα παραπάνω στοιχεία παρατίθενται στη δικογραφία που συνέταξε η Αστυνομία για την πολύκροτη υπόθεση, βάσει της οποίας η 33χρονη συνελήφθη αντιμετωπίζοντας δίωξη για ανθρωποκτονία από πρόθεση. Η 9χρονη Τζωρτζίνα κατέληξε το μεσημέρι της 29ης Ιανουαρίου, με τη μητέρα της να ενημερώνει στις 2.30 μ.μ. τους γιατρούς ότι η κόρη της υπέστη ανακοπή. Εγιναν προσπάθειες ανάνηψης για περίπου μία ώρα, δίχως όμως επιτυχία, και το παιδί θεωρήθηκε νεκρό στις 3.50 μ.μ.
Νοσηλεύτρια του νοσοκομείου κατέθεσε στους αστυνομικούς ότι είδε την κατηγορουμένη να πλησιάζει προς το μέρος της σε αναζήτηση νοσοκόμου. Περιέγραψε ωστόσο ότι ο τρόπος που περπατούσε και το γεγονός ότι δεν καλούσε σε βοήθεια της έδωσαν αρχικά την εντύπωση ότι ήθελε να της ζητήσει κάποιο σεντόνι ή κάτι παρεμφερές. Σύμφωνα με την κατάθεση της νοσηλεύτριας, η Ρούλα Πισπιρίγκου την πλησίασε και της είπε χαμηλόφωνα κάτι που αρχικά δυσκολεύτηκε να ακούσει. Μόλις όμως κατάλαβε ότι το παιδί είχε υποστεί ανακοπή, έτρεξε μαζί με άλλους νοσηλευτές και γιατρούς στο δωμάτιο. Μπαίνοντας διαπίστωσαν ότι το οξύμετρο που είχε τοποθετηθεί στο παιδί προκειμένου να ειδοποιηθούν σε περίπτωση πτώσης των σφυγμών είχε μυστηριωδώς αφαιρεθεί από την Τζωρτζίνα.
Γιατροί και νοσηλευτές περιέγραψαν ακόμα ότι ένα 24ωρο πριν από τον θάνατο της 9χρονης, η Ρούλα Πισπιρίγκου τούς είχε αναφέρει σχετικά με τα επεισόδια βραδυκαρδίας της κόρης της ότι «αυτά τα επεισόδια που είδατε δεν είναι τίποτα. Το μεγάλο επεισόδιο δεν το έχει κάνει ακόμα», προαναγγέλλοντας ουσιαστικά όσα θα ακολουθούσαν.
Ενδεικτικό της καχυποψίας που γεννήθηκε στους γιατρούς για τον ρόλο της 33χρονης στην υπόθεση ήταν ότι της απαγόρευσαν να ταΐζει η ίδια την κόρη της μέσω γαστροστομίας, όπως συνέβαινε τις πρώτες ημέρες της νοσηλείας. Η Ρούλα Πισπιρίγκου, εξάλλου, είχε ρωτήσει τους νοσηλευτές εάν στα δωμάτια λειτουργούν κάμερες ασφαλείας, ενώ όσες φορές η Τζωρτζίνα αντιμετώπισε επεισόδια σπασμών, βραδυκαρδίας ή ακόμα και ανακοπές βρισκόταν μόνη με τη μητέρα της στο δωμάτιο νοσηλείας. Ο θάνατός της, ενδεικτικά, επήλθε δύο εικοσιτετράωρα αφότου ο πατέρας της, Μάνος Δασκαλάκης, και εν διαστάσει σύζυγος της κατηγορουμένης, είχε αποχωρήσει από το νοσοκομείο.
Οι καταθέσεις γιατρών και νοσηλευτών βοήθησαν τους αστυνομικούς να σχηματίσουν μια καθαρή εικόνα για τον ρόλο της 33χρονης στην υπόθεση. Ηταν όμως το αποτέλεσμα των τοξικολογικών εξετάσεων αυτό που οδήγησε στη σύλληψή της. Στον οργανισμό της 9χρονης ανιχνεύτηκε ποσότητα κεταμίνης σε συγκέντρωση 6,5 μικρογραμμαρίων ανά χιλιοστόλιτρο. Οταν έγιναν γνωστά τα αποτελέσματα των τοξικολογικών, ο ιατροδικαστής που χειρίστηκε την υπόθεση, Νίκος Μπουζιάνης, κλήθηκε για κατάθεση στο «Ανθρωποκτονιών».
Είπε ότι ο θάνατος της 9χρονης επήλθε σε λιγότερο από δέκα λεπτά από τη στιγμή που της χορηγήθηκε η ουσία, ενώ εκτίμησε ότι η χορήγηση έγινε ενδοφλεβίως. Φέρεται ακόμα να είπε στους αστυνομικούς ότι η συγκεκριμένη δόση κεταμίνης θα μπορούσε να επιφέρει τον θάνατο ακόμα και ενός ενηλίκου, πολλώ δε μάλλον της 9χρονης Τζωρτζίνας.
Η 33χρονη μετήχθη χθες ενώπιον εισαγγελέα και ανακριτή και ζήτησε προθεσμία προκειμένου να απολογηθεί τη Δευτέρα. Κατά την παραμονή της στη ΓΑΔΑ και σε μια άτυπη συζήτηση που είχε με τους αστυνομικούς, αρνήθηκε ότι έδωσε κεταμίνη στο παιδί της και ισχυρίστηκε πως μέχρι λίγη ώρα πριν από τη σύλληψή της δεν ήξερε τι είναι η συγκεκριμένη ουσία. «Οταν μου χτυπήσατε την πόρτα, έψαχνα στο Google να μάθω τι είναι η κεταμίνη», φέρεται να τους είπε.