16 Ιουνίου 2024

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Αναστασιάδης: «Η Νούλαντ μου ζήτησε εμπλοκή της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου…»

Δεν είναι θέμα των ΗΠΑ ο EastMed, ανέφερε ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης όταν κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις της αμερικανίδας υφυπουργού Εξωτερικών Βικτόρια Νούλαντ, η οποία του μετέφερε «την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου».

Ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο στα ενεργειακά θέματα της Μεσογείου, αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών, είπε χθες Παρασκευή ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. 

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά την τελετή παράδοσης στον επενδυτή, της μαρίνας και του λιμανιού Λάρνακας, και σε ερώτηση αν κατά την προχθεσινή συνάντησή του με την υφυπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Βικτόρια Νούλαντ, του μετέφερε μήνυμα από την Αγκυρα, όπου η κα Νούλαντ βρισκόταν προτού μεταβεί στην Κύπρο, και κληθείς να σχολιάσει αναφορές της σε συνεντεύξεις με τις οποίες υπονοείται ενεργειακή ένωση με τα κατεχόμενα πριν την επίτευξη λύσης στο Κυπριακό, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε «όχι, εκείνο που μετέφερε δεν είναι την αναβάθμιση των κατεχομένων, είναι την ανάγκη εμπλοκής της Τουρκίας στα ενεργειακά της Μεσογείου.

»Και βεβαίως η απάντηση ήταν σαφής ότι, ουδείς εμποδίζει την Τουρκία να έχει λόγο και ρόλο αν και εφόσον βεβαίως συνομολογήσει με την Κυπριακή Δημοκρατία τις διαχωριστικές γραμμές της ΑΟΖ εκάστης των δύο χωρών».

Ερωτηθείς για τον EastMed και τα όσα λέγονται από αξιωματούχους των ΗΠΑ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι «εκείνο που αναμένουμε είναι την τελική έκθεση η οποία χρηματοδοτείται από την ΕΕ. Και επαναλαμβάνω, ήταν εξαρχής η θέση – εξ ου και η μελέτη γίνεται – αν είναι βιώσιμος, αν υπάρχουν οι επενδυτές, αν το θαλάσσιο υπέδαφος το επιτρέπει τότε θα πραγματοποιηθεί. Δεν είναι θέμα απόφασης της αμερικανικής κυβέρνησης για ένα ευρωπαϊκό έργο.

»Εκείνο που διαπιστώνουν όλοι – και έχει μεγάλη σημασία – είναι η ανάγκη απεξάρτησης της ΕΕ από συγκεκριμένες αγορές και οι εναλλακτικές δίοδοι παροχής φυσικού αερίου προς την Ευρώπη και η πλησιέστερη δεν είναι άλλη από τη λεκάνη της Ανατολικής Μεσογείου».

Ερωτηθείς αν θα πάρει κάποιο χρόνο μέχρι να ολοκληρωθεί η μελέτη, ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας απάντησε καταφατικά.

About Author

Μοιραστείτε το: