1 Δεκεμβρίου 2023

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Αναλυτικά όλα τα μέτρα σε εστίαση, διασκέδαση και εκκλησίες για το Πάσχα

Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ η νέα Κοινή Υπουργική Απόφαση για τα μέτρα προστασίας κατά της πανδημίας Covid-19, που θα ισχύουν μέχρι και την Πρωτομαγιά, με την έμφαση να δίνεται στο πώς θα κινηθούμε στους χώρους εστίασης και διασκέδασης, αλλά και πώς θα πάμε στην εκκλησία τη Μεγάλη Εβδομάδα.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με το ΦΕΚ, τα έκτακτα μέτρα προστασίας της δημόσιας υγείας από τον κίνδυνο περαιτέρω διασποράς του νέου κορωνοϊού στο σύνολο της επικράτειας, ισχύουν από σήμερα, Δευτέρα 18 Απριλίου και ώρα 06:00, έως και την Κυριακή 1 Μαΐου και ώρα 06:00.

Έτσι, από σήμερα και μέχρι την Πρωτομαγιά θα ισχύσουν τα εξής:

1. Εστίαση και διασκέδαση

Τα κέντρα διασκέδασης θα λειτουργήσουν αποκλειστικά:

για όσους έχουν κάνει τις τρεις δόσεις του εμβολίου για τον κορωνοϊό

για όσους έχουν κάνει τις δύο δόσεις και έχουν παρέλθει μέχρι εννέα μήνες

για όσους έχουν νοσήσει το τελευταίο εξάμηνο

Υπενθυμίζεται ότι ο έλεγχος γίνεται στην είσοδο των κέντρων διασκέδασης και παραμένει υποχρεωτική η χρήση μάσκας από το προσωπικό και από τους πελάτες κατά τον χρόνο αναμονής, ενώ στην περίπτωση που υπάρχει ορχήστρα, οι μουσικοί πρέπει να τηρούν τουλάχιστον ένα μέτρο απόσταση μεταξύ τους.

Στην εστίαση οι κλειστοί χώροι θα λειτουργήσουν αποκλειστικά με τα πιστοποιητικά που ισχύουν και στη διασκέδαση.

Στους ανοιχτούς χώρους εστίασης θα μπορούν να βρίσκονται όλοι όσοι δεν έχουν κάνει εμβόλιο ή τα πιστοποιητικά τους έχουν λήξει. Απαραίτητη προϋπόθεση είναι να έχουν αρνητικό rapid ή PCR τεστ 48 ωρών. Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Από την πλευρά του εστιατορίου, προβλέπεται απολύμανση των καταλόγων και παραμένει υποχρεωτική η χρήση της μάσκας από το προσωπικό.

2. Ποια μέτρα θα ισχύσουν στις εκκλησίες

Οι πιστοί κατά το φετινό Πάσχα θα μπορούν να προσέρχονται ελεύθερα σε όλους τους χώρους λατρείας και προσευχής, αρκεί να έχουν πιστοποιητικό εμβολιασμού ή νόσησης σε ισχύ ή αρνητικό τεστ (rapid ή PCR).

Οι ανήλικοι από 4 έως 17 ετών μπορούν να προσκομίζουν δήλωση αρνητικού self test.

Η χρήση της μάσκας είναι υποχρεωτική για όλους, εκτός από τους ιερωμένους που λειτουργούν.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να εκδοθεί νέα ΚΥΑ, για τα μέτρα που θα ισχύσουν από την 1η Μαΐου και έπειτα. Όπως έχει ανακοινωθεί, η επίδειξη πιστοποιητικού εμβολιασμού και νόσησης σταματά από την 1η Μαΐου, η επιστροφή των μαθητών από τις σχολικές διακοπές θα γίνει χωρίς τη διενέργεια ελέγχου, και η χρήση μάσκας στους εσωτερικούς χώρους καταργείται στις 31 Μαΐου.

Δείτε εδώ το ΦΕΚ

Τέλος η τηλεργασία για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

τηλεργασία

Καταργείται πλήρως η όποια υποχρεωτικότητα για τηλεργασία στο Δημόσιο και στον ιδιωτικό τομέα, καθώς, σύμφωνα με το εν λόγω ΦΕΚ, μπορούν να λειτουργούν, πλέον, με αυτοπρόσωπη παρουσία όλου του προσωπικού.

Το ίδιο, μάλιστα, ισχύει και για τους εργαζόμενους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες.

Συγκεκριμένα, όπως αναφέρεται στο ΦΕΚ, για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα θα ισχύουν:

Πλήρης λειτουργία με αυτοπρόσωπη παρουσία όλου του προσωπικού, συμπεριλαμβανομένων των υπαλλήλων που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου.

1. Δημόσιος τομέας

Οι υπάλληλοι του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά προτίμηση σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις.

Η εξυπηρέτηση του κοινού μπορεί να γίνεται, όχι πάντως αποκλειστικά, κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

πιστοποιητικού εμβολιασμού

πιστοποιητικού νόσησης

βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κοροναϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και δεκαεπτά ετών, δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self-test).

2. Ιδιωτικός τομέας

Σύμφωνα με το ΦΕΚ και τα νέα μέτρα κατά του κορωνοϊού, η τηλεργασία παύει να ισχύει και για τον ιδιωτικό τομέα, καθώς προβλέπονται τα εξής:

Οι υπάλληλοi του Δημοσίου που ανήκουν στις ομάδες αυξημένου κινδύνου παρέχουν την εργασία τους με αυτοπρόσωπη παρουσία, κατά προτίμηση σε θέσεις που δεν έχουν επαφή με κοινό.

Ειδικά για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό κρίνεται από τη Διοίκηση κάθε φορέα η αξιοποίησή του στις κατάλληλες θέσεις.

Η εξυπηρέτηση του κοινού μπορεί να γίνεται, όχι πάντως αποκλειστικά, και κατόπιν προγραμματισμένου ραντεβού.

Το κοινό εισέρχεται κατόπιν υποχρεωτικής επίδειξης κατά την είσοδο:

πιστοποιητικού εμβολιασμού

πιστοποιητικού νόσησης

βεβαίωσης αρνητικού διαγνωστικού ελέγχου για κορωνοϊό COVID-19 (PCR ή rapid test)

Οι ανήλικοι από τεσσάρων έως και δεκαεπτά ετών δύνανται να προσκομίζουν, εναλλακτικά, δήλωση αρνητικού αυτοδιαγνωστικού ελέγχου (self test)

Υπενθυμίζεται ότι, τόσο στον ιδιωτικό όσο και στον δημόσιο τομέα, το ποσοστό τηλεργασίας μέχρι και πρότινος ορίζονταν στο 20%, λαμβάνοντας υπόψιν τις ευπαθείς ομάδες αυξημένου κινδύνου.

About Author

Μοιραστείτε το: