1 Φεβρουαρίου 2023

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Η UEFA ανακοίνωσε αλλαγές στο φορμάτ του Nations League και των προκριματικών του Euro

Αλλαγές σε Nations League και Προκριματικά του Euro ανακοίνωσε η εκτελεστική επιτροπή της UEFA στην σημερινή (25/1) συνεδρίαση που έλαβε χώρα στη Νιόν.

Στη συνεδρίασή της που έγινε στη Νιόν, αμέσως μετά την κλήρωση του Final-4 του Nations League, ενέκρινε επίσης νέες μορφές για τις διοργανώσεις εθνικών ομάδων που θα τεθούν σε ισχύ τον Σεπτέμβριο του 2024, ενώ φυσικά ανακοίνωσε πως ο τελικός του Ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ 2023, που ήταν αρχικά προγραμματισμένος να διεξαχθεί στο Καζάν της Ρωσίας, η οποί όμως παραμένει τιμωρημένη, θα διεξαχθεί αντ’αυτού στο «Γεώργιος Καραϊσκάκης».

Επίσης η Σλοβενία θα φιλοξενήσει την τελική φάση του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος U21 2025. Οι αγώνες θα διεξαχθούν σε οκτώ γήπεδα, σε οκτώ διαφορετικές πόλεις, σε όλη τη χώρα το καλοκαίρι του 2025.

Έτσι μετά από μια εκτεταμένη διαδικασία διαβούλευσης με τις ομοσπονδίες, αποφασίστηκε να τροποποιηθούν οι τρέχουσες μορφές του UEFA Nations League και των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος, «ώστε να γίνονται πιο συναρπαστικοί αγώνες εντός των υφιστάμενων ημερομηνιών, καθώς και να ενισχυθούν οι πόροι των εθνικών ομοσπονδιών εξασφαλίζοντας σταθερή ανάκαμψη από τις επιπτώσεις της πανδημίας» όπως αναφέρθηκε σχετικά.

UEFA Nations League

Θα επεκταθεί με ένα νέο γύρο νοκ-άουτ που θα διεξαχθεί τον Μάρτιο, δημιουργώντας έτσι τη συνέχεια μεταξύ της φάσης των ομίλων που λήγει τον Νοέμβριο και των τελικών που θα διεξαχθούν τον Ιούνιο.

Οι νικητές και οι δευτεραθλητές των ομίλων της League A θα συμμετάσχουν στα νοκ άουτ εντός και εκτός έδρας, με τους νικητές αυτών των αναμετρήσεων να προκρίνονται στο Final Four.

Οι 3οι της League A και οι δευτεραθλητές της League B, καθώς και οι 3οι της League B και οι δευτεραθλητές της League C θα παίξουν εντός και εκτός έδρας play off ανόδου /υποβιβασμού.

Η επέκταση του Nations League το Μάρτιο θα αφορά μόνο επιλεγμένο αριθμό ομάδων και οι υπόλοιπες θα είναι ήδη διαθέσιμες για την έναρξη των προκριματικών του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος.

Προκριματικά Euro

Τόσο στα προκριματικά του Euro ή σε εκείνα του Παγκοσμίου Κυπέλλου θα υπάρχουν 12 όμιλοι των τεσσάρων και πέντε ομάδων, «αναζωογονώντας κατά συνέπεια τη διοργάνωση καθιστώντας την λιγότερο προβλέψιμη και πιο δυναμική».

Οι ομάδες, που θα κληρωθούν σε ομίλους των πέντε, θα ξεκινήσουν τα προκριματικά τον Μάρτιο ή τον Ιούνιο, εάν εξακολουθούν να αγωνίζονται στα προημιτελικά του UEFA Nations League ή συμμετέχουν σε αγώνες ανόδου/υποβιβασμού. Οι ομάδες που θα κληρωθούν σε ομίλους των τεσσάρων θα ξεκινήσουν την πορεία τους τον Σεπτέμβριο.

Οι νικητές των ομίλων των Ευρωπαϊκών Προκριματικών θα προκριθούν απευθείας στο Euro ή στο Παγκόσμιο Κύπελλο, ενώ εκείνες της δεύτερης θέσης, είτε θα προκριθούν απευθείας, είτε θα συμμετάσχουν σε αγώνες play-off.

Δεν εξετάστηκε πάντως καμία αλλαγή στην τελική φάση του Euro, στο οποίο θα συμμετέχουν ακόμη 24 ομάδες, με το σχέδιο για την αύξηση σε 32 να «παγώνει» προς το παρόν όπως όλα, δείχνουν.

Ο πρόεδρος της UEFA, Αλεξάντερ Τσέφεριν δήλωσε μετά την συνεδρίαση: «Η εισαγωγή του UEFA Nations League ήταν μια επιτυχημένη ιστορία, αντικαθιστώντας τα φιλικά παιχνίδια με πιο ανταγωνιστικούς αγώνες. Και τώρα, με την εισαγωγή της νέας φάσης νοκ-άουτ, θα δοθούν στις ομάδες ακόμη περισσότερες ευκαιρίες να προχωρήσουν, διατηρώντας τον ίδιο αριθμό αγώνων στο διεθνές ημερολόγιο αγώνων.

Η νέα μορφή των Ευρωπαϊκών Προκριματικών θα φέρει περισσότερο ενθουσιασμό στις ποδοσφαιρικές διοργανώσεις των εθνικών ομάδων της Ευρώπης που συνεχίζουν να αυξάνονται συνεχώς».

Τέλος το πρωτόκολλο για τον κορωνοϊό

Αποφασίστηκε, μετά την εξέλιξη της πανδημίας του κορωνοϊού και τις τρέχουσες συνολικές εξελίξεις σε όλη την Ευρώπη, συμπεριλαμβανομένης της άρσης των προηγούμενων μέτρων που ίσχυαν στις περισσότερες εγχώριες διοργανώσεις, η διακοπή της εφαρμογής του Πρωτοκόλλου UEFA “Return to Play”, που αφορά κανονισμούς σχετικά με την πανδημία.

Η επόμενη συνεδρίαση της εκτελεστικής επιτροπής της UEFA έχει προγραμματιστεί για τις 4 Απριλίου 2023, μια ημέρα πριν από το 47ο Τακτικό Συνέδριο της ευρωπαϊκής συνομοσπονδίας στη Λισαβόνα της Πορτογαλίας.

(www.agones.gr)

Μοιραστείτε το: