8 Φεβρουαρίου 2023

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Προσοχή στην διαχείριση της ΠΑΕ

 
Όταν οι 32 μέτοχοι της ΠΑΕ-ΟΦΗ παραχώρησαν δωρεάν τις μετοχές τους στο κ. Μιχάλη Μπούση, τον Σεπτέμβρη του 2018, είχαν δημιουργήσει χρέος που έφθανε τις 950.00 ευρώ. Από το προαναφερόμενο ποσό η διοίκηση Αλετρά είχε προχωρήσει σε διακονισμό με τις δημόσιες αρχές και πλήρωνε από τον `Αύγουστο του 2018 και τους επόμενους 12 μήνες από 50.000 ευρώ (κάθε μήνα). Το υπόλοιπο ποσό των 350.000 ευρώ ήταν οφειλή σε ποδοσφαιριστές και προμηθευτές. Δηλαδή εργαζόμενους που είχαν προσφέρει τις υπηρεσίες τους σε δουλειές που έπρεπε να γίνουν από την ΠΑΕ.

ΤΟ χρέος δημιουργήθηκε, γιατί η διοίκηση απέκτησε παίκτες κάποιοι από τους οποίους δεν θα έπρεπε να περνούν ούτε έξω από το αθλητικό κέντρο. Και προέβη σ’ αυτή την κίνηση για να μην ματαιώσει τις απαιτήσεις του προπονητή. Ποτέ η διοίκηση δεν μπήκε στον κόπο να κάνει έναν στοιχειώδη έλεγχο στο παρελθόν των παικτών που ήθελαν να φέρουν στην ομάδα τους.

Σήμερα η οικονομική κατάσταση στην ΠΑΕ είναι διαφορετική. Πληροφορίες που έχουν δει το φως της δημοσιότητας, αναφέρουν ότι η ΠΑΕ έχει οφειλή στην εφορία που ξεπερνάει τα 2 εκατ. ευρώ. Γιατί υπάρχει αυτή η οφειλή, και έχει φθάσει σε τέτοια επίπεδα, το γνωρίζει μόνο ο κ. Μιχάλης Μπούσης που είναι το μόνο αφεντικό της ΠΑΕ και φυσικά έχει την ευθύνη να πληρώνει.

Με απλά λόγια είναι αυτός που έχει αναλάβει ΟΛΑ τα έσοδα – έξοδα της ΠΑΕ.
Ο κ. Μπούσης είναι αυτός που έχει την αποκλειστική ευθύνη το πως θα διαχειρισθεί τα έσοδα που έχει η ΠΑΕ. Με τους πιο μέτριους υπολογισμούς τα έσοδα της ΠΑΕ ανέρχονται περίπου στα 4.000.000 ευρώ.
Στο σημείο αυτό θα αναφέρω ότι με βάση τον ισολογισμό που έχει δημοσιεύσει η εταιρεία, ο αριθμός των ατόμων που απασχολεί η ΠΑΕ είναι μεγάλος. Φυσικά και ο κ. Μπούσης γνωρίζει καλύτερα από τον καθένα γιατί έχει επιλέξει να έχει μεγάλο αριθμό συνεργατών, όταν την ίδια στιγμή ανάλογης οικονομικής δυνατότητας ΠΑΕ λειτουργούν με μικρότερο αριθμό υπαλλήλων. Όμως στο σημείο αυτό θα αναφέρω ότι η επιλογή του κ. Μπούση να έχει μεγάλο αριθμό συνεργατών στην εταιρεία του, είναι γεγονός ιδιαίτερα σημαντικό για την τοπική οικονομία. Κι αυτό γιατί όλοι οι εργαζόμενοι στην ΠΑΕ, ζουν και λειτουργούν καθημερινά στο Ηράκλειο. Ερχονται σε επαφή με τις τοπικές επιχειρήσεις, στις οποίες είναι τακτικοί πελάτες.
Υπάρχουν όμως και άλλες παράμετροι στο χρέος που έχει δημιουργηθεί στην ΠΑΕ-ΟΦΗ.
Η διοίκηση της ΠΑΕ θα πρέπει να προχωρήσει σε μεταγραφές. Η απόκτηση νέων ποδοσφαιριστών έχει κόστος. Σε καμία περίπτωση όταν μια ομάδα κλείνει συμφωνία με έναν παίκτη, δεν του πληρώνει το συμβόλαιο που έχουν συμφωνήσει. Όμως πρέπει να δοθούν χρήματα με την υπογραφή, ενώ είναι γνωστό, θα πρέπει να πληρωθεί το συμβόλαιο του παίκτη, στις ημερομηνίες που έχουν καθορισθεί. Αυτό συνεπάγεται έξοδα.
Ο κ. Μπούσης κληρονόμησε τις προσπάθειες προηγούμενων διοικήσεων. Είναι δεδομένο ότι κάποια στιγμή θ’ ακολουθήσει την τύχη των προκατόχων του. Φυσική εξέλιξη στον κόσμο που ζούμε.
Εάν θα έχει αφήσει μεγάλο χρέος, ποιος θα θελήσει να ασχοληθεί με την ΠΑΕ-ΟΦΗ;
Είναι ένα ερώτημα που μόνο ο χρόνος μπορεί να δώσει ειλικρινή απάντηση.
Η ΠΑΕ – ΟΦΗ λόγω χρεών της διοίκησης, διαλύθηκε ουσιαστικά στον δεύτερο μήνα του 2015.
Ο κ. Μπούσης και όλοι αυτοί που τον συμβουλεύουν θα πρέπει ν’ αντιληφθούν ότι δεν έχουν κανένα δικαίωμα να προβούν σε ενέργειες που θα οδηγήσουν ξανά στην διάλυση της ΠΑΕ.  Είναι μια λεπτομέρεια που προσωπικά ο κ. Μπούσης δεν πρέπει να ξεχάσει ποτέ.

Στέλιος Γ. Κατεργιαννάκης

Μοιραστείτε το: