3 Δεκεμβρίου 2022

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Να σταματήσει να κάνει λάθη

Σε πολύ δύσκολη θέση βρίσκεται σήμερα ο ΟΦΗ. Mετά από 11 αγώνες είναι στην τελευταία θέση του βαθμολογικού πίνακα μαζί με άλλες δύο ομάδες. H ευθύνη ανήκει σ’ αυτούς που δημιούργησαν το έμψυχο δυναμικό της ομάδας.
Εχω αναφέρει ότι το ποδόσφαιρο έχει κανόνες. Οποιος δεν τηρεί τους κανόνες που έχει, θα τον αποβάλει. Οσα χρήματα κι αν έχει, όποια ιστορία και αν έχει καταγράψει.
Η τωρινή κατάσταση του ΟΦΗ οφείλεται πρώτα σ’ αυτούς που έκαναν την επιλογή των παικτών που είναι σήμερα στο δυναμικό της ομάδας.
Ποτέ μέχρι σήμερα στο ποδόσφαιρο, ομάδα που πήρε ποδοσφαιριστές από σύλλογο κατώτερης κατηγορίας ο οποίος υποβιβάσθηκε δεν κατάφερε να γίνει έστω στοιχειωδώς καλή ομάδα.

Στον ΟΦΗ οι υπεύθυνοι του «ασέλγησαν» σε βάρος της ομάδας, με τους ποδοσφαιριστών που επέλεξαν. Ουδόλως τους ενδιέφερε ότι ήδη στην ομάδα υπήρχαν μέτριοι παίκτες. Το αποτέλεσμα σήμερα είναι γνωστό σε όλους.
Η ομάδα για να μπορέσει να ξεφύγει από την θέση που βρίσκεται θα πρέπει να δώσουν παραπάνω από το 100% οι παίκτες. Μόνο αυτοί μπορούν να μπουν στο γήπεδο. Και το ερώτημα είναι απλό: Μπορεί σήμερα το έμψυχο δυναμικό της ομάδα να δώσει το 100% των δυνατοτήτων του; Μπορεί να υπερβάλει εαυτό ο κάθε παίκτης ξεχωριστά στους δύο αγώνες που ακολουθούν έως την λήξη του πρώτου γύρου; Η άποψη μου είναι πως δεν μπορούν. Εύχομαι ο χρόνος που ακολουθεί να με διαψεύσει.
Πέρα όμως από τους ποδοσφαιριστές, μεγάλη ευθύνη στην τελευταία ήττα έχει ο προπονητής με τις επιλογές που έκανε. Εντελώς λάθος επιλογές.
Στο σημείο αυτό θα αναφέρω ότι οι παίκτες δεν είναι βλάκες. Εχουν νοημοσύνη. Είναι έξυπνοι. Όμως δεν κρύβουν την απογοήτευση τους, όταν βλέπουν ότι ο προπονητής δεν κάνει αξιοκρατικές επιλογές.

Στην περίπτωση του κ. Valdas Dambrauskas, εάν είναι έξυπνος θα πρέπει να αναγνωρίσει ότι κάποιος ή κάποιοι του έδωσαν λάθος «συμβουλές» για ορισμένους παίκτες και θα πρέπει τάχιστα να τους απομονώσει και να κινηθεί μόνο με αξιοκρατικά κριτήρια. Και θα εξηγήσω το γιατί.
Στον αγώνα που έδωσε ο ΟΦΗ με την Λαμία ήταν στην εξέδρα. Παρακολούθησε όλο το παιχνίδι. Εχω την απορία ο κ. Dambrauskas δεν αντελήφθη ότι η ομάδα του αγωνιζόταν με δέκα παίκτες σ’  ένα ιδιαίτερα κρίσιμο αγώνα;
Στο παιχνίδι που έδωσε ο ΟΦΗ στην Θεσσαλονίκη με τον Αρη όπου απέσπασε ισοπαλία, σ’ ένα ματς που η ομάδα του είχε παθητικό ρόλο στα ¾ του 90λεπτου, δεν αντελήφθη ότι και πάλι αγωνίσθηκε με δέκα παίκτες;
Το Σάββατο κόντρα στον Ιωνικό έκανε το ίδιο λάθος. Στο ημίχρονο τελικά αντελήφθη ότι ο Τζου δεν κάνει και τον άφησε στα αποδυτήρια. Όμως ήδη η ομάδα του εξ αιτίας του Πορτογάλου επιθετικού είχε χάσει ΕΞΙ ( στο 12, 15, 20, 33, 36, 38) πολύ καλές επιθετικές προσπάθειες, στην αντίπαλη περιοχή, στο Α 45λεπτο εξ αιτίας.
Ο κ. Dambrauskas πρέπει να καταλάβει ότι είναι αδύνατον ένας παίκτης που επί 4 συνεχή χρόνια έχει συνολικά μόλις 26 συμμετοχές σε Β ομάδα, σήμερα δεν μπορεί να βοηθήσει τον ΟΦΗ.
Ο τεχνικός του ΟΦΗ θα πρέπει να κάνει ορθολογικές επιλογές. Ο ΟΦΗ θέλει περισσότερο από ποτέ στην ενδεκάδα του παίκτες πολεμιστές.
Εστησε εντελώς λάθος την ομάδα το Σάββατο. Επρεπε να είχε δεξιό μπακ το Μαρινάκη και πιο μπροστά τον Λάρσον. Στην αριστερή μεριά έπρεπε να είχε τον Θοράρινσον και πιο μπροστά τον Μπαλογιάννη. Δεν έπρεπε να παίξει με 3 χαφ. Επρεπε να ακολουθήσει τακτική 4-2-3-1. Με τους 4 στην κορυφή να έχουν πολύ καλή αμυντική λειτουργία όταν δεν είναι η μπάλα στην κατοχή τους.
Ο Dambrauskas δεν πρέπει να κάνει τα ίδια λάθη.

Στέλιος Γ. Κατεργιαννάκης

Μοιραστείτε το: