30 Σεπτεμβρίου 2023

mpaladoros.com

Αθλητικά και Κοινωνικοπολιτικά Νέα

Ο Γ. Μαυρωτάς στην ετήσια συνάντηση του Δικτύου Αθλητικών Δικαστών και Εισαγγελέων (MARS) του Συμβουλίου της Ευρώπης

Στο Παρίσι, στην ετήσια συνάντηση του Δικτύου Αθλητικών Δικαστών και Εισαγγελέων (MARS) του Συμβουλίου της Ευρώπης, συμμετείχε ο γενικός γραμματέας Αθλητισμού, Γιώργος Μαυρωτάς, με την ιδιότητα του προέδρου της Επιτροπής Παρακολούθησης της Σύμβασης Macolin. Σκοπός του σχετικού δικτύου είναι η ενίσχυση της διεθνούς συνεργασίας με την ανταλλαγή τεχνογνωσίας και πληροφοριών μεταξύ των αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων από χώρες της Ευρώπης για την αντιμετώπιση της χειραγώγησης των αγώνων και την προάσπιση της αθλητικής ακεραιότητας.

Τις εργασίες του συνεδρίου άνοιξε ο αναπλ. Γενικός Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μπιόρν Μπέργκε, και η Γαλλίδα Υπουργός Αθλητισμού, Αμελί Ουντεά-Καστέρα, η οποία υπογράμμισε τη σημασία της σύμβασης Macolin, ως το κύριο εργαλείο στην αντιμετώπιση της χειραγώγησης αθλητικών αγώνων, ενώ προέβλεψε ότι στο επόμενο διάστημα θα διπλασιαστούν οι χώρες που έχουν προχωρήσει στην κύρωσή της.

Ειδικότερα την πρώτη μέρα του συνεδρίου, όπου συμμετείχαν εκπρόσωποι από διάφορους αθλητικούς φορείς, συζητήθηκαν οι προκλήσεις που απειλούν την αθλητική ακεραιότητα (χειραγώγηση αγώνων, ντόπινγκ, βία) και διατυπώθηκαν προτάσεις για την αντιμετώπιση του φαινομένου, τόσο στο πλαίσιο της πρόληψης, όσο και της καταστολής.

Σε δήλωσή του ο κ. Μαυρωτάς, τόνισε: «Για την μείζονα απειλή της χειραγώγησης αγώνων που δεν γνωρίζει σύνορα είναι απαραίτητο να υπάρξει διεθνής συνεργασία για εργαλεία και διαδικασίες που πρέπει να αναπτυχθούν καθώς και για την ανταλλαγή τεχνογνωσίας. Αυτό ακριβώς κάνει το δίκτυο αθλητικών δικαστών και εισαγγελέων, στο οποίο συμμετέχει και η χώρα μας με τον Αθλητικό Εισαγγελέα Κων/νο Σπυρόπουλο, συμβάλλοντας σε αυτήν την Ευρωπαϊκή προσπάθεια από την πρώτη γραμμή».

Τις εργασίες του συνεδρίου της πρώτης μέρας έκλεισε ο Υπουργός Δικαιοσύνης της Γαλλίας, Ερίκ Ντιπόν-Μορέτι, ενώ το συνέδριο ολοκληρώνεται αύριο Τρίτη (19-9-23) με τη συμμετοχή αποκλειστικά των αθλητικών εισαγγελέων, όπου η χώρα μας θα εκπροσωπηθεί από τον αθλητικό εισαγγελέα και μέλος της Ε.Π.ΑΘΛ.Α., κ. Κωνσταντίνο Σπυρόπουλο.

(ΑΠΕ-ΜΠΕ)

About Author

Μοιραστείτε το: